Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Domaine Pierre Jean Villa

Pierre Jean Villa

De familie Villa heeft altijd gewerkt in de wijnbouw zowel in Spanje als in Frankrijk. Pierre-Jean erfde echter nooit wijnstokken, maar hij oogstte in verschillende gebieden, bezocht kelders, proefde wijnen en stippelde wijngaardroutes uit met andere wijnmakers. In 1992 begon zijn wijnleven in Bourgogne bij het prestigieuze Clos de Tart en Domaine de la Vougeraie. Pierre-Jean Villa leert hier het hele proces, van kelder tot marketing. In 2003 keert Pierre-Jean Villa terug naar zijn geboortestreek en gaat aan de slag bij Les Vins de Vienne, de samenwerking van François Villard, Yves Cuilleron en Pierre Gaillard. Hij was hier tot 2009 verantwoordelijk voor de gehele organisatie, van de administratie tot de vinificatie van de wijnen. In 2009 startte Pierre-Jean Villa dan zijn eigen domein in het hart van de noordelijke Rhône en begon zijn nieuwe leven als onafhankelijke wijnmaker. In 2020, het jaar vóór de biologische certificering, heeft het domein 17 hectare aan wijngaarden in de noordelijke Rhône verspreid over de rechter- en linkeroever van de Rhône in prestigieuze herkomstbenamingen als: Côte-Rôtie, Condrieu, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage. Website: www.pierre-jean-villa.fr


Wijn uit Frankrijk

In Frankrijk worden vele bekende en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste wijnen en druiven. Van het noordenoosten tot aan de grens met Spanje worden wijnen gemaakt van veel diverse druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Franse wijnstreken als Bourgogne, Bordeaux, Rhône, Loire, Elzas, Jura en de Languedoc zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.


Franse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Frankrijk zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: pinot noir, cabernet sauvignon, merlot en syrah. Pinot noir is hét druivenras van Bourgogne en grote Franse wijnen als Volnay, Pommard, Corton en Clos de Vougeot worden van dit druivenras gemaakt. Cabernet sauvignon en merlot staan voornamelijk aangeplant in Bordeaux, de streek van Saint-Emilion en Margaux. Syrah tenslotte is de basis voor de grote wijnen uit de noordelijke Rhône zoals de bekende wijnen Côte-Rôtie en Hermitage.


Franse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Loire, Bourgogne en Elzas. Drie wijngebieden noordelijker gelegen in Frankrijk. Hier wordt Franse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris en riesling, maar ook van minder bekende rassen als aligoté, chasselas, gewurztraminer en melon de bourgogne. Bij de witte wijnen uit Bourgogne is het chardonnay die aan de basis staat en in de Loire zijn er mooie voorbeelden te vinden van de sauvignon-druif uit bijvoorbeeld Sancerre en Pouilly-Fumé.


Franse mousserende wijn

Naast de stille wijnen is Frankrijk natuurlijk bekend om de mousserende wijnen die gemaakt worden in uiteraard Champagne, maar ook in de Loire, Jura, Elzas en Bourgogne. In Champagne staan chardonnay, pinot noir en pinot meunier aan de basis van mousserende wijnen die gemaakt worden met de klassieke tweede gisting op fles. Wij bieden u verschillende mousserende wijnen uit Frankrijk aan waarvan de meeste biologisch gecertificeerd zijn en perfect zijn als aperitief of als begeleider van verschillende gerechten.