Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Spaanse wijnen

Spanje is een complex wijnland met grote klimaatverschillen tussen de noordelijk en zuidelijk gelegen wijngaarden, die grenzen aan het klimaat van Noord-Afrika. Regenachtig in het noordwesten waar Rias Baixas heel andere wijnen levert dan bijvoorbeeld Catalonië, waar een mediterraan klimaat heerst. Rioja in het noorden is weer warmer en heeft minder last van weersinvloeden uit het westen. Een sprekend voorbeeld van de nieuwe generatie wijnmakers is Rafael Cambra, die een serie niet te weerstane wijnen maakt in het achterland van Valencia. Zo ook Dominik Huber in Priorat en Veronica Ortega in Bierzo, die geheel ecologisch haar wijngaarden bewerkt en wordt gezien als één van de grootste talenten van de Spaanse wijnbouw. Er is veel te ontdekken in ons Spaanse assortiment wijnen.


Wijn uit Spanje

Spanje wordt gezien als de slapende reus in de wijnwereld. Het is uiteraard een heel groot land waar in verschillende wijnstreken van noord tot zuid en van oost naar west ook veel verschillende stijlen van wijn gemaakt. Van de Sherry’s in het zuiden, de mousserende wijnen in de Penedes en de krachtige rode wijnen van Rioja en Ribera del Duero.


Spaanse rode wijn

Het allerbelangrijkste druivenras voor rode Spaanse wijn is tempranillo. Een druivensoort die in het land meerdere synoniemen heeft zo heet de druif tinto del païs in Ribera del Duero, tinto fino in de Penedes en cencibel in de wijnstreek La Mancha. Maar natuurlijk zijn er ook andere druiven en juist in snel opkomende wijnstreken als Bierzo waar mencia de belangrijkste druif is, Priorat met grenache en carignan of Valencia met zijn autochtone rassen als monastrell, forcalla, arco en bonicaire. Wijnland Spanje biedt enorm veel keus en diversiteit.


Spaanse witte wijn

In Spanje is uiteraard verdejo een belangrijk druivenras voor de witte wijnen en dan vooral voor de witte wijnen uit de wijnstreek Rueda. Meer in het noordoosten in de wijnstreek Galicië, waar herkomstbenamingen als Rias Baixas, Valdeorras en Monterrei zijn terug te vinden, zijn juist albarino en godello de belangrijkste druiven. In het oosten in Priorat daarentegen meer “Franse”druivenrassen als grenache blanc en macabeu. Diversiteit alom dus.


Spaanse mousserende wijn

Naast de stille wijnen is Spanje natuurlijk bekend om de mousserende wijnen die gemaakt worden in het noordoosten van het land rondom Barcelona. Hier in Penedes staan xarel.lo, macabeo en parellada aan de basis van mousserende wijnen die gemaakt worden met een tweede gisting op fles. Wij bieden u de Cava’s van Lacrima Baccus, cava’s die biologisch gecertificeerd zijn en perfect zijn als aperitief of als begeleider van een klassieke Spaanse paëlla.