Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online
Bestel- & Proeflijsten

Terroir al Limit

Dominik Huber

Het is het jaar 2000 als Dominik Huber en Eben Sadie elkaar ontmoeten bij Mas Martinet in Spanje. In 2001 plukken zij samen bij de Perez-familie in Cims de Porrera, zes weken lang druiven en raken bevriend. Na samen twee maanden te hebben gewerkt bij Spiceroute in Zuid-Afrika, starten zij samen een klein project in Priorat. Met de hulp van de Perez-familie kunnen zij wat druiven kopen en maken samen de eerste jaargang Dits del Terra. In 2003 kunnen zij dan een eigen kelder starten in Torroja del Priorat, waar in de loop der jaren steeds meer verschillende wijnen worden gemaakt. Vanaf 2007 is Dominik fulltime bezig met zijn Terroir al Limit en vanaf dat moment veranderd ook de wijze van wijn maken. Barriques maken plaats voor vaten van 1200 tot 3500 liter en er worden 500 liter vaten geïntroduceerd. Een wijze van vinifiëren, waar extractie plaats maakt voor een traditioneel Bourgondische stijl van wijn maken. “Vinification entière”, geen pigeage of remontage alles om die kracht waar Priorat altijd om bekend stond te vermijden. Er wordt door Dominik volledig biodynamisch gewerkt met zo min mogelijk sulfiet. De wijnen worden echt gemaakt voor de gastronomie, de wijnen zijn licht, verfijnd en elegant om te kunnen matchen met gerechten uit de beste keukens. Sinds 2017 heeft Dominik een nieuw project in Montsant, Terroir sense Fronteres. Een selectie wijnen uit Montsant die gemaakt worden met dezelfde filosofie. Website: www.terroir-al-limit.com


Wijn uit Spanje

Spanje wordt gezien als de slapende reus in de wijnwereld. Het is uiteraard een heel groot land waar in verschillende wijnstreken van noord tot zuid en van oost naar west ook veel verschillende stijlen van wijn gemaakt. Van de Sherry’s in het zuiden, de mousserende wijnen in de Penedes en de krachtige rode wijnen van Rioja en Ribera del Duero.


Spaanse rode wijn

Het allerbelangrijkste druivenras voor rode Spaanse wijn is tempranillo. Een druivensoort die in het land meerdere synoniemen heeft zo heet de druif tinto del païs in Ribera del Duero, tinto fino in de Penedes en cencibel in de wijnstreek La Mancha. Maar natuurlijk zijn er ook andere druiven en juist in snel opkomende wijnstreken als Bierzo waar mencia de belangrijkste druif is, Priorat met grenache en carignan of Valencia met zijn autochtone rassen als monastrell, forcalla, arco en bonicaire. Wijnland Spanje biedt enorm veel keus en diversiteit.


Spaanse witte wijn

In Spanje is uiteraard verdejo een belangrijk druivenras voor de witte wijnen en dan vooral voor de witte wijnen uit de wijnstreek Rueda. Meer in het noordoosten in de wijnstreek Galicië, waar herkomstbenamingen als Rias Baixas, Valdeorras en Monterrei zijn terug te vinden, zijn juist albarino en godello de belangrijkste druiven. In het oosten in Priorat daarentegen meer “Franse”druivenrassen als grenache blanc en macabeu. Diversiteit alom dus.


Spaanse mousserende wijn

Naast de stille wijnen is Spanje natuurlijk bekend om de mousserende wijnen die gemaakt worden in het noordoosten van het land rondom Barcelona. Hier in Penedes staan xarel.lo, macabeo en parellada aan de basis van mousserende wijnen die gemaakt worden met een tweede gisting op fles. Wij bieden u de Cava’s van Lacrima Baccus, cava’s die biologisch gecertificeerd zijn en perfect zijn als aperitief of als begeleider van een klassieke Spaanse paëlla.