Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Champagne Nicolas Maillart

Nicolas Maillart

Nicolas Maillart is de negende generatie binnen de familie Maillart die de verantwoordelijkheid heeft over het familiedomein in Ecueil. De historie van de familie gaat terug tot 1753. Hij nam in 2003 de regie over nadat hij zijn studies bouwkunde en oenologie had afgerond. Het domein heeft alleen wijngaarden in de Premier- en Grand Cru-dorpen van de Montagne de Reims. Door de lange historie van het domein liggen de wijngaarden op de beste plekken en het beste terroir is hierdoor gegarandeerd. De wijnstokken zijn grotendeels halverwege de heuvel aangeplant en zodoende ideaal gelegen voor het produceren van uitstekende wijnen die aan de basis staan van de hoogwaardige champagnes die Nicolas Maillart maakt. De Montagne de Reims is voornamelijk aangeplant met Pinot noir en Chardonnay en voor de wijngaarden van Maillart geldt dat 75% van de aanplant pinot noir is en de rest voornamelijk chardonnay. Pinot Noir levert kracht en inhoud om de finesse van de Chardonnay aan te vullen. Vinificatie van de wijnen vindt zowel plaats op roestvrijstalen vaten als op barriques, afhankelijk van de cuvée. Dit geldt overigens ook voor de reserve-wijnen die een belangrijke rol spelen in de champagnes van Nicolas Maillart. Website: www.champagne-maillart.fr


Wijn uit Frankrijk

In Frankrijk worden vele bekende en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste wijnen en druiven. Van het noordenoosten tot aan de grens met Spanje worden wijnen gemaakt van veel diverse druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Franse wijnstreken als Bourgogne, Bordeaux, Rhône, Loire, Elzas, Jura en de Languedoc zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.


Franse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Frankrijk zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: pinot noir, cabernet sauvignon, merlot en syrah. Pinot noir is hét druivenras van Bourgogne en grote Franse wijnen als Volnay, Pommard, Corton en Clos de Vougeot worden van dit druivenras gemaakt. Cabernet sauvignon en merlot staan voornamelijk aangeplant in Bordeaux, de streek van Saint-Emilion en Margaux. Syrah tenslotte is de basis voor de grote wijnen uit de noordelijke Rhône zoals de bekende wijnen Côte-Rôtie en Hermitage.


Franse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Loire, Bourgogne en Elzas. Drie wijngebieden noordelijker gelegen in Frankrijk. Hier wordt Franse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris en riesling, maar ook van minder bekende rassen als aligoté, chasselas, gewurztraminer en melon de bourgogne. Bij de witte wijnen uit Bourgogne is het chardonnay die aan de basis staat en in de Loire zijn er mooie voorbeelden te vinden van de sauvignon-druif uit bijvoorbeeld Sancerre en Pouilly-Fumé.


Franse mousserende wijn

Naast de stille wijnen is Frankrijk natuurlijk bekend om de mousserende wijnen die gemaakt worden in uiteraard Champagne, maar ook in de Loire, Jura, Elzas en Bourgogne. In Champagne staan chardonnay, pinot noir en pinot meunier aan de basis van mousserende wijnen die gemaakt worden met de klassieke tweede gisting op fles. Wij bieden u verschillende mousserende wijnen uit Frankrijk aan waarvan de meeste biologisch gecertificeerd zijn en perfect zijn als aperitief of als begeleider van verschillende gerechten.