Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Zuid-Afrikaanse wijnen

Zuid-Afrika is een wijnland, waar wij een bijzondere band mee hebben. Al sinds 2003 importeren wij Zuid-Afrikaanse wijn en de laatste jaren hebben wij ons assortiment behoorlijk uitgebreid. Uitgebreid met wijnen van wijnmakers, die Zuid-Afrika groot hebben gemaakt. Namen als The Sadie Family WinesSavage WinesDe Toren Private CellarStorm WinesRall WinesBrookdale Estate Lismore Wine EstateA.A. Badenhorst Family Wines en Cape Point Vineyards behoren stuk voor stuk tot de beste wijnhuizen van dit mooie wijnland. De Zuid-Afrikaanse wijnhuizen bevinden zich uiteraard in verschillende gebieden verspreid over de Westkaap. De Toren en Reenen Borman hebben hun domein in Stellenbosch, Donovan Rall en Eben Sadie in Swartland, Brookdale is in Paarl te vinden, Hannes Storm in de Hemel-en-Aarde Vallei en Cape Point en Savage in respectievelijk Noordhoek en Kaapstad. 


Wijnen Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse wijnbouw is volop in ontwikkeling, zowel op het gebied van de viticulture als op œnologisch vlak. Terwijl in Europa al midden jaren tachtig (van de vorige eeuw) grote kwalitatieve ontwikkelingen plaatsvonden in de wijngaard en in de kelder, had Zuid-Afrika te lijden onder de economische sancties tegen het land. Pas na de afschaffing van apartheid en het installeren van een democratisch verkozen regering, kwamen Zuid-Afrikaanse wijnproducenten weer volop in aanraking met de meest recente kennis en ontwikkelingen van wijnbouw en wijn maken. Maar vanaf dat moment is het heel snel gegaan. De enorme toename van private cellars, buitenlandse investeringen in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw, uitwisselingsprojecten voor talentvolle wijnmakers met andere wijngebieden en een open cultuur tussen wijnmakers onderling (informatie-uitwisseling); alles draagt sterk bij aan de goede ontwikkeling van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Wijngebieden als Swartland, Stellenbosch en de Hemel-en-Aarde Vallei brengen wijnen voort die internationaal veel aanzien genieten.


Rode Zuid-Afrikaanse Wijn

De rode wijnen van de Kaap worden gemaakt van vele verschillende druivensoorten als cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, syrah, grenache en natuurlijk pinotage. Cabernet sauvignon en merlot zijn veelal terug te vinden in de wijngaarden in en rond Stellenbosch, terwijl syrah en grenache voornamelijk zijn aangeplant in het ruige Swartland en Piekenierskloof. Bij Hermanus in de Walker Bay-regio is de Hemel-en-Aarde Vallei. In deze koele regio worden prachte rode wijnen gemaakt van de pinot noir-druif.


Witte Zuid-Afrikaanse Wijn

Dé witte druif van Zuid-Afrika is Chenin blanc. Het is al lang dé witte druif van Zuid-Afrika, maar tegenwoordig steeds meer om de goede redenen; de druif is van werkpaard paradepaard geworden. Er staat (al tijden) veel meer chenin blanc in Zuid-Afrika dan in zijn oorspronkelijke land van herkomst, Frankrijk: 18.200 hectare tegenover 9.800 hectare. Prachtige voorbeelden van wijnen van deze druif komen uit Swartland en Paarl. Sauvignon blanc is veel aangeplant in Stellenbosch, maar excelleert in regio’s aan de kust met als mooiste voorbeeld Cape Point, het schiereiland onder Cape Town.