Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Terroir sense Fronteres

Tatjana Peceric

Het project van Dominik Huber en Tatjana Peceric in Montsant heet Terroir sense Fronteres. In 2017 kregen zij de mogelijkheid om verschillende wijngaarden te verwerven in deze streek naast Priorat. Zonder beperkingen maken zij hier in Montsant een serie verbluffende wijnen. Er wordt door hen volledig biodynamisch gewerkt met zo min mogelijk sulfiet. In alles staat het terroir centraal en de wijnen zijn dan ook pure expressie van de unieke wijngaarden die deze streek heeft. De witte wijnen worden gemaakt van macabeu en grenache blanc. De rode wijnen van carignan en grenache noir. Zeker de witte wijnen hebben een erg laag alcoholpercentage en zijn uitermate geschikt als begeleider van de fijnste gerechten. Alle wijnen worden echt gemaakt voor de gastronomie, de wijnen zijn licht, verfijnd en elegant om te kunnen matchen met gerechten uit de beste keukens. Dominik belandde in dit gedeelte van Spanje in 2000 en startte toen samen met Eben Sadie hun Terroir al Limit. Een domein dat nu wordt gerekend tot de absolute top uit Spanje. Website: www.terroir-al-limit.com


Wijn uit Spanje

Spanje wordt gezien als de slapende reus in de wijnwereld. Het is uiteraard een heel groot land waar in verschillende wijnstreken van noord tot zuid en van oost naar west ook veel verschillende stijlen van wijn gemaakt. Van de Sherry’s in het zuiden, de mousserende wijnen in de Penedes en de krachtige rode wijnen van Rioja en Ribera del Duero.


Spaanse rode wijn

Het allerbelangrijkste druivenras voor rode Spaanse wijn is tempranillo. Een druivensoort die in het land meerdere synoniemen heeft zo heet de druif tinto del païs in Ribera del Duero, tinto fino in de Penedes en cencibel in de wijnstreek La Mancha. Maar natuurlijk zijn er ook andere druiven en juist in snel opkomende wijnstreken als Bierzo waar mencia de belangrijkste druif is, Priorat met grenache en carignan of Valencia met zijn autochtone rassen als monastrell, forcalla, arco en bonicaire. Wijnland Spanje biedt enorm veel keus en diversiteit.


Spaanse witte wijn

In Spanje is uiteraard verdejo een belangrijk druivenras voor de witte wijnen en dan vooral voor de witte wijnen uit de wijnstreek Rueda. Meer in het noordoosten in de wijnstreek Galicië, waar herkomstbenamingen als Rias Baixas, Valdeorras en Monterrei zijn terug te vinden, zijn juist albarino en godello de belangrijkste druiven. In het oosten in Priorat daarentegen meer “Franse”druivenrassen als grenache blanc en macabeu. Diversiteit alom dus.


Spaanse mousserende wijn

Naast de stille wijnen is Spanje natuurlijk bekend om de mousserende wijnen die gemaakt worden in het noordoosten van het land rondom Barcelona. Hier in Penedes staan xarel.lo, macabeo en parellada aan de basis van mousserende wijnen die gemaakt worden met een tweede gisting op fles. Wij bieden u de Cava’s van Lacrima Baccus, cava’s die biologisch gecertificeerd zijn en perfect zijn als aperitief of als begeleider van een klassieke Spaanse paëlla.