Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Domaine de la Paleine

Patrick Nivelleau

Domaine de la Paleine is gelegen in Puy-Notre-Dame in het hart van de herkomstbenaming Saumur en tegenwoordig zelfs met hun eigen aop Saumur Puy-Notre-Dame. Eigenaren Laurence en Marc Vincent worden op het domein geassisteerd door Patrick Nivelleau, die verantwoordelijk is voor de vinificatie. Domaine de la Paleine heeft zo’n 35 hectare wijngaarden met een terroir rijk aan kalkhoudende klei. De wijngaarden zijn voornamelijk beplant met chenin blanc en cabernet franc. Sinds 2010 worden de wijngaarden bewerkt volgens de regels van de biologische en biodynamische wijnbouw en vanaf 2013 is het domein biologisch gecertificeerd. Tegenwoordig wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van paarden voor het ploegen van de wijngaarden en steeds meer wijnen zijn Demeter-gecertificeerd. Op de wijngaarden is een aanplant van 4.500 stokken per hectare en de opbrengsten worden vrij laag gehouden met zo’n 40 hl/ha. De oogst is volledig manueel met een zeer strenge selectie. Na de oogst worden de druiven zo snel mogelijk naar de kelder gebracht, waar in eerste instantie wordt gewerkt met roestvrij staal. Er wordt zowel gewerkt met barrique als met een opvoeding op enkel roestvrij staal. Na de botteling rijpen de wijnen nog in de 1,5 kilometer lange grotten onder de wijngaarden van het domein Website: www.domaine-paleine.com


Wijn uit Frankrijk

In Frankrijk worden vele bekende en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste wijnen en druiven. Van het noordenoosten tot aan de grens met Spanje worden wijnen gemaakt van veel diverse druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Franse wijnstreken als Bourgogne, Bordeaux, Rhône, Loire, Elzas, Jura en de Languedoc zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.


Franse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Frankrijk zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: pinot noir, cabernet sauvignon, merlot en syrah. Pinot noir is hét druivenras van Bourgogne en grote Franse wijnen als Volnay, Pommard, Corton en Clos de Vougeot worden van dit druivenras gemaakt. Cabernet sauvignon en merlot staan voornamelijk aangeplant in Bordeaux, de streek van Saint-Emilion en Margaux. Syrah tenslotte is de basis voor de grote wijnen uit de noordelijke Rhône zoals de bekende wijnen Côte-Rôtie en Hermitage.


Franse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Loire, Bourgogne en Elzas. Drie wijngebieden noordelijker gelegen in Frankrijk. Hier wordt Franse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris en riesling, maar ook van minder bekende rassen als aligoté, chasselas, gewurztraminer en melon de bourgogne. Bij de witte wijnen uit Bourgogne is het chardonnay die aan de basis staat en in de Loire zijn er mooie voorbeelden te vinden van de sauvignon-druif uit bijvoorbeeld Sancerre en Pouilly-Fumé.


Franse mousserende wijn

Naast de stille wijnen is Frankrijk natuurlijk bekend om de mousserende wijnen die gemaakt worden in uiteraard Champagne, maar ook in de Loire, Jura, Elzas en Bourgogne. In Champagne staan chardonnay, pinot noir en pinot meunier aan de basis van mousserende wijnen die gemaakt worden met de klassieke tweede gisting op fles. Wij bieden u verschillende mousserende wijnen uit Frankrijk aan waarvan de meeste biologisch gecertificeerd zijn en perfect zijn als aperitief of als begeleider van verschillende gerechten.