Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen

Domaine de la Paleine

Patrick Nivelleau

Domaine de la Paleine is gelegen in Puy-Notre-Dame in het hart van de herkomstbenaming Saumur en tegenwoordig zelfs met hun eigen aop Saumur Puy-Notre-Dame. Eigenaren Laurence en Marc Vincent worden op het domein geassisteerd door Patrick Nivelleau, die verantwoordelijk is voor de vinificatie. Domaine de la Paleine heeft zo’n 35 hectare wijngaarden met een terroir rijk aan kalkhoudende klei. De wijngaarden zijn voornamelijk beplant met chenin blanc en cabernet franc. Sinds 2010 worden de wijngaarden bewerkt volgens de regels van de biologische en biodynamische wijnbouw en vanaf 2013 is het domein biologisch gecertificeerd. Tegenwoordig wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van paarden voor het ploegen van de wijngaarden en steeds meer wijnen zijn Demeter-gecertificeerd. Op de wijngaarden is een aanplant van 4.500 stokken per hectare en de opbrengsten worden vrij laag gehouden met zo’n 40 hl/ha. De oogst is volledig manueel met een zeer strenge selectie. Na de oogst worden de druiven zo snel mogelijk naar de kelder gebracht, waar in eerste instantie wordt gewerkt met roestvrij staal. Er wordt zowel gewerkt met barrique als met een opvoeding op enkel roestvrij staal. Na de botteling rijpen de wijnen nog in de 1,5 kilometer lange grotten onder de wijngaarden van het domein Website: www.domaine-paleine.com

Wijn uit Italië

In Italië worden vele serieuze en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste diversiteit aan wijnen en druiven. Van het uiterste noorden tot aan de hak worden wijnen gemaakt van veel diverse vaak autochtone druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Italiaanse wijnstreken als Piemonte, Toscane, Friuli en de Abruzzen zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.

Italiaanse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Italië zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: nebbiolo en sangiovese. Nebbiolo is hét druivenras van Piemonte en grote Italiaanse wijnen als Barolo en Barbaresco worden van dit druivenras gemaakt. Sangiovese staat voornamelijk aangeplant in Toscane, de streek van Chianti en Brunello di Montalcino. Maar niet alleen deze twee wijnen, de laatste jaren is er veel aandacht voor de Super-Tuscans. Wijnen van vaak internationale druivenrassen als merlot, cabernet sauvignon en syrah.


Italiaanse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Friuli en Alto Adige. Twee wijngebieden in het noordwesten van Italië. Hier wordt Italiaanse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als sauvignon, pinot grigio en chardonnay, maar ook van minder bekende rassen als ribolla giala, friulano en riesling. Bij de witte wijnen uit Toscane is het vaak vermentino die aan de basis staat en in Piemonte zijn er ook mooie voorbeelden te vinden van de chardonnay-druif.