Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Giulia Negri - Serradenari

Giulia Negri

Op 24-jarige leeftijd kreeg Giulia het vertrouwen van haar familie om te waken over de wijngaarden en kelders van de familie. Een wijngoed met een geschiedenis van ruim 150 jaar. Na een studie biologie en management en een reis naar Bourgogne keerde zij terug naar Piemonte. Hier startte zij eerst met het maken van wijnen onder haar eigen naam totdat zij in 2014 de verantwoordelijkheid over het familiebedrijf. In de cru Serradenari, met wijngaarden op 536 meter boven zeeniveau, maakt zij gepassioneerd wijnen met een Bourgondische finesse. Op de noordelijk gelegen hellingen heeft de familie zelfs chardonnay en pinot noir aangeplant om wijnen te maken die doen denken aan de wijnen uit de Côte d'Or. Maar nebbiolo is natuurlijk de druif die heerst in deze streek. De hoge ligging van de wijngaarden in combinatie met het unieke terroir in de Langhe-regio zorgen ervoor dat Giulia Barolo's kan maken met een prachtig floraal aroma en een zijdezachte tanninestructuur. De verleidelijke wijnen kunnen in hun jeugd reeds gedronken worden, maar de wijnen kunnen ook geweldig ouderen. Giulia heeft, nadat zij de kelder overnam, gekozen om voor de vinificatie over te stappen op grote houten vaten in plaats van de kleine barriques die haar vader gebruikte. De keuze maakte zij na vele proeverijen in de streek bij toonaangevende wijnmakers. Zij mag dan bekend staan als Barologirl en gezien worden als "new kid on the block", maar met haar respect voor tradities van de streek, wijze van wijngaardbeheer en vinificatiemethodes is zij voor ons reeds één van de beste wijnmakers van de streek. Website: www.giulianegri.com

Wijn uit Italië

In Italië worden vele serieuze en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste diversiteit aan wijnen en druiven. Van het uiterste noorden tot aan de hak worden wijnen gemaakt van veel diverse vaak autochtone druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Italiaanse wijnstreken als Piemonte, Toscane, Friuli en de Abruzzen zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.

Italiaanse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Italië zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: nebbiolo en sangiovese. Nebbiolo is hét druivenras van Piemonte en grote Italiaanse wijnen als Barolo en Barbaresco worden van dit druivenras gemaakt. Sangiovese staat voornamelijk aangeplant in Toscane, de streek van Chianti en Brunello di Montalcino. Maar niet alleen deze twee wijnen, de laatste jaren is er veel aandacht voor de Super-Tuscans. Wijnen van vaak internationale druivenrassen als merlot, cabernet sauvignon en syrah.


Italiaanse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Friuli en Alto Adige. Twee wijngebieden in het noordwesten van Italië. Hier wordt Italiaanse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als sauvignon, pinot grigio en chardonnay, maar ook van minder bekende rassen als ribolla giala, friulano en riesling. Bij de witte wijnen uit Toscane is het vaak vermentino die aan de basis staat en in Piemonte zijn er ook mooie voorbeelden te vinden van de chardonnay-druif.