Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Az. Agr. Emidio Pepe

Emidio Pepe

Emidio Pepe richtte zijn wijndomein op in 1964, nadat hij samen met zijn vader en grootvader had gewerkt. De familie maakt al wijn sinds 1889 in Casa Pepe. Niemand in de Abruzzen geloofde in het grote verouderingspotentieel van Trebbiano en Montepulciano d'Abruzzen, behalve Emidio Pepe. Hij wijdde al zijn energie aan die twee inheemse druivenrassen, waarbij hij hun ongelooflijke potentieel bewees en dit ieder oogstjaar weer aan de hele wereld laat zien. Het bewaarpotentieel van de wijnen wordt bewezen door de “late releases” die ieder jaar gedaan worden. Naast een gedeelte van de recente oogst (altijd minimaal 4 jaar oud) worden wijnen aangeboden die enkele jaren kelderrijping hebben gekregen. Een unieke kans om wijnen te kopen die perfect op dronk zijn. Belangrijk is te melden dat de rode wijnen die ouder zijn dan 20 jaar voor de release allemaal worden geproefd, over geschonken in een nieuwe fles en herkurkt. Op de hals van de fles is waar te nemen in welk jaar de wijn is gedecanteerd. Deze flessen zijn zeldzaam en van de oudere wijnen komen ieder jaar slechts enkele flessen naar Nederland. Meer over dit proces kunt u hier lezen. Emidio Pepe wordt tegenwoordig geassisteerd door zijn kinderen en kleinkinderen op het wijngoed. Meer informatie over Emidio Pepe: www.emidiopepe.com

Wijn uit Italië

In Italië worden vele serieuze en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste diversiteit aan wijnen en druiven. Van het uiterste noorden tot aan de hak worden wijnen gemaakt van veel diverse vaak autochtone druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Italiaanse wijnstreken als Piemonte, Toscane, Friuli en de Abruzzen zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.

Italiaanse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Italië zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: nebbiolo en sangiovese. Nebbiolo is hét druivenras van Piemonte en grote Italiaanse wijnen als Barolo en Barbaresco worden van dit druivenras gemaakt. Sangiovese staat voornamelijk aangeplant in Toscane, de streek van Chianti en Brunello di Montalcino. Maar niet alleen deze twee wijnen, de laatste jaren is er veel aandacht voor de Super-Tuscans. Wijnen van vaak internationale druivenrassen als merlot, cabernet sauvignon en syrah.


Italiaanse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Friuli en Alto Adige. Twee wijngebieden in het noordoosten van Italië. Hier wordt Italiaanse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als sauvignon, pinot grigio en chardonnay, maar ook van minder bekende rassen als ribolla giala, friulano en riesling. Bij de witte wijnen uit Toscane is het vaak vermentino die aan de basis staat en in Piemonte zijn er ook mooie voorbeelden te vinden van de chardonnay-druif.