Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Case Basse® di G. Soldera®

Gianfranco Soldera

Case Basse is voor velen de heilige graal in de Italiaanse wijnwereld. Gianfranco is in Treviso geboren in 1937, maar kort na zijn geboorte verhuisde hij met zijn ouders naar Milaan. Zijn familie was van oudsher actief in de wijnbouw, echter in de jaren ‘30 werden de wijngaarden de familie ontnomen door het regime. Wijn zat dus in de genen van Gianfranco en na een succesvolle carrière in Milaan ging hij op zoek naar een wijndomein. Na reizen naar Piemonte en Veneto, viel hij voor een verlaten stuk land in Montalcino. Niemand zag het potentieel van dit stuk land behalve Gianfranco. Met grote investeringen in zowel geld als tijd bouwde hij aan zijn domein en de wijngaarden. Case Basse is een unieke omgeving waar de natuur bepaald en de natuur slechts geholpen wordt door de mens. In het hart van het domein een tuin met een grote varieteit aan bloemen, bijenkasten onder de eikenbomen en dus biodiversiteit. Sommige professoren noemen het zelfs een “botanische oase”. Op de wijngaarden staat enkel sangiovese aangeplant en Soldera heeft specifiek gekozen voor één bepaalde kloon. De wijngaarden worden in de winter kort gesnoeid, in de zomer is een groene oogst en voor de oogst worden zelfs nog trossen weggehaald en ontbladerd om zo rijp mogelijke druiven te krijgen. Jaarlijks worden er gemiddeld 15.000 flessen gemaakt en alle wijnen zijn uitsluitend op allocatie beschikbaar bij ons. Meer informatie kunt u lezen in deze brochure of op de website: www.soldera.it

Wijn uit Italië

In Italië worden vele serieuze en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste diversiteit aan wijnen en druiven. Van het uiterste noorden tot aan de hak worden wijnen gemaakt van veel diverse vaak autochtone druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Italiaanse wijnstreken als Piemonte, Toscane, Friuli en de Abruzzen zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.

Italiaanse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Italië zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: nebbiolo en sangiovese. Nebbiolo is hét druivenras van Piemonte en grote Italiaanse wijnen als Barolo en Barbaresco worden van dit druivenras gemaakt. Sangiovese staat voornamelijk aangeplant in Toscane, de streek van Chianti en Brunello di Montalcino. Maar niet alleen deze twee wijnen, de laatste jaren is er veel aandacht voor de Super-Tuscans. Wijnen van vaak internationale druivenrassen als merlot, cabernet sauvignon en syrah.


Italiaanse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Friuli en Alto Adige. Twee wijngebieden in het noordoosten van Italië. Hier wordt Italiaanse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als sauvignon, pinot grigio en chardonnay, maar ook van minder bekende rassen als ribolla giala, friulano en riesling. Bij de witte wijnen uit Toscane is het vaak vermentino die aan de basis staat en in Piemonte zijn er ook mooie voorbeelden te vinden van de chardonnay-druif.