Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Poggio Argentiera

Giovanni Frascolla

Poggio Argentiera is een vrij jonge wijngoed in het hart van de Maremma, bij het kustplaatsje Albarese. Hier tussen de tomatenvelden en dichtbij een prachtig natuurreservaat en de Middellandse Zee, ligt de herkomstbenaming Morellino di Scansano. Het wijngoed werd gestart in 1997 en begonnen werd met 6 hectare wijngrond. In 2001 werden er nieuwe gebouwen ontwikkeld om verder te professionaliseren. Giovanni Frascolla heeft tegenwoordig de leiding op dit domein. Giovanni is de kleinzoon van Rita Tua en wordt geadviseerd door de veel geprezen oenoloog Luca d’Attoma. Uiteraard wordt hij bijgestaan door een team van wijnmakers, dit is hetzelfde team als bij Tua Rita. De wijngaarden van Poggio Argentiera liggen gelijk aan de zeespiegel en de bodem bestaat hier voornamelijk uit zandgrond en weinig klei. Er zijn ook nog wijngaarden richting Scansano op een heuvel van circa 200 meter hoogte. Hier hebben de wijngaarden eerder een rotsachtig karakter. Poggio Argentiera is volledig biologisch gecertificeerd en al vanaf 2009 wordt hier gewerkt, volgens de regels van biologisch wijnbouw. Voor de diverse wijnen zijn er verschillende vinificatieme-thoden. Alle wijnen hebben de fermentatie op roestvrij staal en sinds 2009 wordt er geen gebruik meer gemaakt van barriques. Men is hier van mening dat barrique te “opdringerig” is voor de elegante sangiovese-druiven, die de wijngaarden voortbrengen. De website: www.poggioargentiera.com

Wijn uit Italië

In Italië worden vele serieuze en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste diversiteit aan wijnen en druiven. Van het uiterste noorden tot aan de hak worden wijnen gemaakt van veel diverse vaak autochtone druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Italiaanse wijnstreken als Piemonte, Toscane, Friuli en de Abruzzen zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.

Italiaanse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Italië zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: nebbiolo en sangiovese. Nebbiolo is hét druivenras van Piemonte en grote Italiaanse wijnen als Barolo en Barbaresco worden van dit druivenras gemaakt. Sangiovese staat voornamelijk aangeplant in Toscane, de streek van Chianti en Brunello di Montalcino. Maar niet alleen deze twee wijnen, de laatste jaren is er veel aandacht voor de Super-Tuscans. Wijnen van vaak internationale druivenrassen als merlot, cabernet sauvignon en syrah.


Italiaanse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Friuli en Alto Adige. Twee wijngebieden in het noordwesten van Italië. Hier wordt Italiaanse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als sauvignon, pinot grigio en chardonnay, maar ook van minder bekende rassen als ribolla giala, friulano en riesling. Bij de witte wijnen uit Toscane is het vaak vermentino die aan de basis staat en in Piemonte zijn er ook mooie voorbeelden te vinden van de chardonnay-druif.