Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Domaine de la Grange des Pères

Laurent Vaillé († 1963-2021)

Domaine de la Grange des Pères is een begrip in Frankrijk en Laurent Vaillé een voorbeeld voor veel jonge wijnmakers in de Languedoc. Gelegen in het befaamde dorp Aniane maakte Laurent Vaillé sinds 1992 één witte en één rode wijn. Twee wijnen die elk jaar weer bewijzen wat een talent hij had als wijnmaker. Rendementen zijn gelimiteerd tot zo´n 25 hl/ha en ondanks dat de wijngaarden geclassificeerd zijn als aop Terrasses du Larzac worden de wijnen als Vin de Pays de l´Herault op de markt gebracht. De wijnen komen niet in aanmerking voor de aop door het gebruik van chardonnay en cabernet sauvignon. Deze druiven zijn niet toegestaan binnen de appellatie. De wijngaarden op het “Terrasses du Larzac” werden na intensieve bewerking met onder meer dynamiet, beplant met syrah, marsanne en roussanne betrokken van Gérard Chave en cabernet sauvignon betrokken van Eloï Durrbach van Domaine Trévallon. De licht glooiende wijngaarden zijn gericht op het zuiden. De wijngaarden van Laurent worden door hem op traditionele wijze bewerkt en de snoeiwijze is gobelet. Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 15-20 jaar. Na de oogst worden de witte druiven samen gevinifieerd in nieuwe en oude demi-muids. Voor de rode wijn worden de druiven echter separaat gevinifieerd. De vergisting vindt plaats op roestvrijstaal, waarna syrah, mourvèdre, cabernet sauvignon en counoise worden opgevoed op eiken barriques. De wijnen van Domaine de la Grange des Pères zijn uitsluitend op allocatie verkrijgbaar en worden enkel verkocht binnen Nederland.


Wijn uit Frankrijk

In Frankrijk worden vele bekende en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste wijnen en druiven. Van het noordenoosten tot aan de grens met Spanje worden wijnen gemaakt van veel diverse druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Franse wijnstreken als Bourgogne, Bordeaux, Rhône, Loire, Elzas, Jura en de Languedoc zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.


Franse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Frankrijk zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: pinot noir, cabernet sauvignon, merlot en syrah. Pinot noir is hét druivenras van Bourgogne en grote Franse wijnen als Volnay, Pommard, Corton en Clos de Vougeot worden van dit druivenras gemaakt. Cabernet sauvignon en merlot staan voornamelijk aangeplant in Bordeaux, de streek van Saint-Emilion en Margaux. Syrah tenslotte is de basis voor de grote wijnen uit de noordelijke Rhône zoals de bekende wijnen Côte-Rôtie en Hermitage.


Franse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Loire, Bourgogne en Elzas. Drie wijngebieden noordelijker gelegen in Frankrijk. Hier wordt Franse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris en riesling, maar ook van minder bekende rassen als aligoté, chasselas, gewurztraminer en melon de bourgogne. Bij de witte wijnen uit Bourgogne is het chardonnay die aan de basis staat en in de Loire zijn er mooie voorbeelden te vinden van de sauvignon-druif uit bijvoorbeeld Sancerre en Pouilly-Fumé.


Franse mousserende wijn

Naast de stille wijnen is Frankrijk natuurlijk bekend om de mousserende wijnen die gemaakt worden in uiteraard Champagne, maar ook in de Loire, Jura, Elzas en Bourgogne. In Champagne staan chardonnay, pinot noir en pinot meunier aan de basis van mousserende wijnen die gemaakt worden met de klassieke tweede gisting op fles. Wij bieden u verschillende mousserende wijnen uit Frankrijk aan waarvan de meeste biologisch gecertificeerd zijn en perfect zijn als aperitief of als begeleider van verschillende gerechten.