Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Tenuta di Collosorbo

Giovanna Ciacci

Eén van de belangrijkste families in het Brunello-herkomstgebied is de familie Ciacci bekend van het geroemde Tenuta di Sesta. Dit familiedomein werd in 1850 opgericht en groeide snel uit tot een topreferentie in de streek. In 1995 besloot Giovanna Ciacci, geassisteerd door dochters Lucia en Laura, haar eigen domein te starten. De 35 hectare aan wijngaarden die het domein heeft, zijn terug te vinden in het zuiden van het herkomstgebied en dichtbij Sant’Angelo in Colle op zo’n 250 meter hoogte. Eigenlijk het beste gedeelte van de streek waar ook bekende namen als Soldera en Le Ragnaie hun wijngaarden hebben. De invloed van de "Monte Amiate" op dit gedeelte van de streek is best groot. Deze oostelijke gelegen oude vulkaan, met een hoogte van ruim 1700 meter, beschermd de wijngaarden, terwijl ook de invloed van de zee merkbaar is. De wijngaarden worden gekenmerkt door een bodem rijk aan kalkrijke klei en opvallend ook veel grote kiezels en rotsen zoals men die ook in bijvoorbeeld Chateauneuf-du-Pape ziet. Giovanna is tegenwoordig verantwoordelijk voor de administratie, dochter Lucia heeft de verantwoordelijkheid over de commerciële taken en Laura is voor wijngaarden en wijnkelder. De vinificatie vindt plaats in de oude kelder van het domein, een kelder die honderden jaren oud is en waar de grote houten vaten voor de lagering van de Rosso di Montalcino en de Brunello di Montalcino terug te vinden zijn. Website: www.collosorbo.com

Wijn uit Italië

In Italië worden vele serieuze en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste diversiteit aan wijnen en druiven. Van het uiterste noorden tot aan de hak worden wijnen gemaakt van veel diverse vaak autochtone druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Italiaanse wijnstreken als Piemonte, Toscane, Friuli en de Abruzzen zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.

Italiaanse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Italië zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: nebbiolo en sangiovese. Nebbiolo is hét druivenras van Piemonte en grote Italiaanse wijnen als Barolo en Barbaresco worden van dit druivenras gemaakt. Sangiovese staat voornamelijk aangeplant in Toscane, de streek van Chianti en Brunello di Montalcino. Maar niet alleen deze twee wijnen, de laatste jaren is er veel aandacht voor de Super-Tuscans. Wijnen van vaak internationale druivenrassen als merlot, cabernet sauvignon en syrah.


Italiaanse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Friuli en Alto Adige. Twee wijngebieden in het noordwesten van Italië. Hier wordt Italiaanse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als sauvignon, pinot grigio en chardonnay, maar ook van minder bekende rassen als ribolla giala, friulano en riesling. Bij de witte wijnen uit Toscane is het vaak vermentino die aan de basis staat en in Piemonte zijn er ook mooie voorbeelden te vinden van de chardonnay-druif.