Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen

JCP Maltus Wines

Jonathan Maltus

Eén van de meest markante garagisten van Saint Emilion is Jonathan Maltus, die in 1994 zijn eerste stappen zette in het overwegend traditionele Bordeaux. Jonathan Maltus is opgegroeid in Afrika en was tot 1992 werkzaam als engineer in het door hem opgerichte bedrijf. Na de verkoop van zijn onderneming verbleef hij enige tijd in Cahors en raakte hier geïnteresseerd in wijn en vinifiëren. In 1994 kocht hij het vervallen Chateau Teyssier in de appellatie Saint Emilion. De bijbehorende 5 hectare wijngaard was uiteraard te weinig om een goede boterham mee te verdienen. Al rap kocht hij een perceel naast het befaamde Angélus en Le Dôme was geboren. Gilles Paquet werd aangetrokken als consultant en het begin van een succesverhaal is snel geschreven. The Englishman is altijd een voorstander geweest van het werken met verschillende terroirs. Dit is dan ook de basis van de wijnen van Chateau Teyssier en Chateau Laforge. Le Dôme, Les Astéries, Vieux-Chateau-Mazerat, Le Carré en Clos Nardian zijn echter wijnen van één terroir. Chateau Teyssier ligt in Saint Sulpice de Fayrens/Vignonet en de wijngaarden zijn aangeplant tussen 1965 en 1980 met voornamelijk merlot (85%) en cabernet franc. Le Dôme is het absolute cult-stukje wijngaard van Jonathan. Niet ver gelegen van Chateau Angélus en de wijngaard is voor 80% beplant met cabernet franc en 20% merlot. Productie is zo’n 750 kisten per jaar en de eerste jaargang was in 1996. Nu 20 jaar later wordt le Dôme gerekend tot de absolute top van de appellatie. Website: www.maltus.com


Wijn uit Frankrijk

In Frankrijk worden vele bekende en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste wijnen en druiven. Van het noordenoosten tot aan de grens met Spanje worden wijnen gemaakt van veel diverse druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Franse wijnstreken als Bourgogne, Bordeaux, Rhône, Loire, Elzas, Jura en de Languedoc zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.


Franse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Frankrijk zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: pinot noir, cabernet sauvignon, merlot en syrah. Pinot noir is hét druivenras van Bourgogne en grote Franse wijnen als Volnay, Pommard, Corton en Clos de Vougeot worden van dit druivenras gemaakt. Cabernet sauvignon en merlot staan voornamelijk aangeplant in Bordeaux, de streek van Saint-Emilion en Margaux. Syrah tenslotte is de basis voor de grote wijnen uit de noordelijke Rhône zoals de bekende wijnen Côte-Rôtie en Hermitage.


Franse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Loire, Bourgogne en Elzas. Drie wijngebieden noordelijker gelegen in Frankrijk. Hier wordt Franse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris en riesling, maar ook van minder bekende rassen als aligoté, chasselas, gewurztraminer en melon de bourgogne. Bij de witte wijnen uit Bourgogne is het chardonnay die aan de basis staat en in de Loire zijn er mooie voorbeelden te vinden van de sauvignon-druif uit bijvoorbeeld Sancerre en Pouilly-Fumé.


Franse mousserende wijn

Naast de stille wijnen is Frankrijk natuurlijk bekend om de mousserende wijnen die gemaakt worden in uiteraard Champagne, maar ook in de Loire, Jura, Elzas en Bourgogne. In Champagne staan chardonnay, pinot noir en pinot meunier aan de basis van mousserende wijnen die gemaakt worden met de klassieke tweede gisting op fles. Wij bieden u verschillende mousserende wijnen uit Frankrijk aan waarvan de meeste biologisch gecertificeerd zijn en perfect zijn als aperitief of als begeleider van verschillende gerechten.