Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Tenuta Pribus

Familie Budai

Tenuta Pribus is eigendom van de familie Budai en ligt in de directe nabijheid van het bekende vestingstadje Palmanova, midden in hart van Friuli. Deze streek in het noordoosten van Italië grenst aan Slovenië. Het domein bewerkt hier 25 hectare aan wijngaard. De oogst is volledig handmatig en er wordt met veel zorg en aandacht gewerkt in zowel wijngaard als kelder. Dit alles met als doel enkel de beste kwaliteit wijn te maken. De specifieke samenstelling van de kleigrond in dit gebied en het milde klimaat, sterk beïnvloed door de nabijheid van de zee, typeren de zuivere, sappige wijnen van Tenuta Pribus. Website: www.tenutapribus.it

Wijn uit Italië

In Italië worden vele serieuze en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste diversiteit aan wijnen en druiven. Van het uiterste noorden tot aan de hak worden wijnen gemaakt van veel diverse vaak autochtone druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Italiaanse wijnstreken als Piemonte, Toscane, Friuli en de Abruzzen zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.

Italiaanse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Italië zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: nebbiolo en sangiovese. Nebbiolo is hét druivenras van Piemonte en grote Italiaanse wijnen als Barolo en Barbaresco worden van dit druivenras gemaakt. Sangiovese staat voornamelijk aangeplant in Toscane, de streek van Chianti en Brunello di Montalcino. Maar niet alleen deze twee wijnen, de laatste jaren is er veel aandacht voor de Super-Tuscans. Wijnen van vaak internationale druivenrassen als merlot, cabernet sauvignon en syrah.


Italiaanse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Friuli en Alto Adige. Twee wijngebieden in het noordwesten van Italië. Hier wordt Italiaanse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als sauvignon, pinot grigio en chardonnay, maar ook van minder bekende rassen als ribolla giala, friulano en riesling. Bij de witte wijnen uit Toscane is het vaak vermentino die aan de basis staat en in Piemonte zijn er ook mooie voorbeelden te vinden van de chardonnay-druif.