Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Bourgogne wijnen


De wijnstreek Bourgogne begint ten zuiden van de stad Dijon en loopt helemaal naar beneden tot aan Lyon. De witte Bourgogne wijnen staan bekend om de unieke expressie van de chardonnay-druif en nergens ter wereld worden mooiere wijnen gemaakt van deze druif. De rode wijnen worden gemaakt van de pinot noir-druif en de Grand Cru’s uit de Côte de Nuits en village-wijnen uit de Côte de Beaune doen het hart van menig wijnliefhebber sneller kloppen.

Bekijk hier ons assortiment van Bourgogne wijn.

Bourgogne wijnstreek

Feitelijk bestaat de wijnstreek Bourgogne uit 6 verschillende gebieden. Meest noordelijk is dat Chablis waar uitsluitend witte wijnen gemaakt worden op de unieke krijtbodems. Tussen Dijon en Beaune is de Côte de Nuits terug te vinden, een subregio waar voornamelijk rode wijnen worden gemaakt.Hier zijn Grand Cru’s als Clos de Vougeot, Echézeaux en Mazis-Chambertin terug te vinden. Tussen Beaune en Chalon-sur-Saone ligt de Côte de Beaune. Een regio waar zowel wit als rood gemaakt wordt, maar de witte wijnen uit dorpen als Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet hebben bijna een cultstatus bereikt. Zuidelijk van Chassagne-Montrachet begint de Chalonnais, een gebied met dorpen als Rully en Mercurey. Hier worden wijnen gemaakt met een prachtige prijskwaliteitverhouding. De bekendste witte wijnen uit het zuidelijke in de Bourgogne, de Maconnais, dragen namen als Pouilly-Fuissé, Saint-Véran en Mâcon. Nog iets zuidelijker ligt de Beaujolais, ook een onderdeel van Bourgogne. Hier geen pinot noir, maar gamay voor de rode bourgogne wijnen.

Druivensoorten in Bourgogne


Bourgogne Chardonnay

De chardonnaydruif is de bekendste witte druif in de Bourgogne. Alle grote wijnen uit de streek hebben deze druif als basis.  De druivenstokken van de chardonnay gedijen het beste in de Bourgogne. Wat niet veel mensen weten is dat de chardonnay druif ook wordt gebruikt om champagne te maken. Als je op de champagne flessen ‘blanc de blancs’ ziet staan, dan weet je zeker dat deze champagne bestaat uit 100% chardonnay druif. Algemeen is bekend dat witte wijnen voornamelijk passen bij visgerechten, schaal- en schelpdieren, voor de chardonnay is dat niet anders. Als aperitief past een chardonnay ook prima bij lichtere (Franse) kazen, zoals camembert of brie.

Bekijk hier een overzicht van onze Chardonnay wijnen

Bourgogne Aligoté

De aligotédruif is de minder bekende witte druif in de Bourgogne, maar wel een druif die door steeds meer jonge wijnmakers weer wordt aangeplant er waarmee heerlijke en vooral eerlijke witte wijnen worden gemaakt. 

Er zijn twee soorten Aligoté: de Aligoté Vert en de Aligoté Doré, waarvan de laatste vaak de meest aantrekkelijke wijnen oplevert. Aligoté wijnen zijn meestal maximaal vier jaar houdbaar. Hierdoor worden ze dus jong gedronken.

Bekijk hier een overzicht van onze Bourgogne Aligoté wijnen

Bourgogne Gamay

De druif voor alle rode wijnen uit de Beaujolais. Denk aan bekende cru’s als Fleurie, Brouilly en Saint-Amour.

De Gamay heeft zijn naam te danken aan het gelijknamige dorpje ten zuiden van Beaune in de Bourgogne. Gamay is een vroegrijpende plant met grote trossen en hoge opbrengsten.

Bourgogne Pinot noir

De grote rode wijnen van de Bourgogne worden gemaakt van uitsluitend pinot noir. Een druivenras dat ook terug te vinden is in Duitsland, Italië en wijnlanden op het zuidelijk halfrond als Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Echter nergens bereiken de wijnen de finesse en complexiteit als in Bourgogne.

Bekijk hier onze Bourgogne Pinot noir wijnen.

Rode Bourgogne wijnen

Ook voor de meeste rode wijnen in Bourgogne geldt dat een klassieke vinificatie met gebruik van eikenhouten vaten nog immer het meeste voorkomt.De laatste jaren is een klassieke methode, vinification entière, weer in opmars. Hierbij worden de druiven niet of slechts een gedeelte van de druiven ontsteelt. Dit geeft wijnen met een enorm mooie structuur.

Witte Bourgogne wijnen


De witte wijnen van Bourgogne worden gemaakt op een heel klassieke methode, namelijk met gebruik van eikenhouten vaten. Na de oogst worden de druiven geperst en het sap ondergaat de vinificatie op eikenhouten fusten van 225 liter. De laatste jaren zijn er wijnmakers die spelen met de grootte van de vaten of zelfs ook gedeeltelijk gebruik zijn gaan maken van bijvoorbeeld betonnen eieren. Echter nog altijd is een lagering op eiken gedurende een periode van 12 maanden of zelfs langer heel gebruikelijk.

Wijnhuizen uit de Bourgogne

Wijnkooperij de Lange rekent zicht tot één van de specialisten op het gebied van Bourgogne in Nederland. Wij importeren de wijnen van de volgende wijnhuizen:

Domaine Bertagna - Vougeot

Domaine Chardigny – Saint-Véran

Domaine Changarnier – Monthélie

Bourgogne wijnen kopen

Wijnkooperij de Lange biedt zijn relaties een uniek aanbod Bourgogne-wijnen die allemaal rechtstreeks worden betrokken van wijnmakers die net als wij kwaliteit, respect voor de natuur, druif en terroir voorop hebben staan. Sommige wijnen worden aangeboden op allocatie, andere wijnen zijn terug te vinden op onze website.

Bekijk onze bourgogne wijnen