Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Terra Costantino

Fabio & Dino Costantino

Dino en Fabio Costantino, vader en zoon, hebben de leiding over dit familiedomein op Sicilië. Zij worden geassisteerd door de zeer bekende oenoloog Luca d’Attoma. In totaal bewerkt de familie 24 hectare aan wijngaarden op de flanken van de Etna. Vanzelfsprekend is deze bodem zeer vulkanisch en produceert enkele unieke wijnen. De 10 verschillende wijngaarden zijn uitsluitend beplant met autochtone druiven. Voor wit zijn dit carricante en cattarato. Voor de rode wijnen betreft het nerello mascalese en nerello cappucio. Er zijn twee verschillende aanplantingen: geleid met een plantdichtheid van 5.000 stokken per hectare en “bushvines” met een plantdichtheid van 8.000 stokken per hectare. In de wijngaarden wordt volledig biologisch gewerkt en zodoende is het domein ook gecertificeerd. Er wordt geoogst met een opbrengst van 50 tot 60 hl/ha. Na de oogst wordt er voor de rode wijn een klassieke wijnbereiding toegepast met een maceratie van 10 dagen. Na de malolactische gisting gaat een gedeelte van de wijn op eiken vaten en een gedeelte op roestvrij staal. De witte wijnen worden enkel op roestvrij staal opgevoed. Website: www.terracostantino.it

Wijn uit Italië

In Italië worden vele serieuze en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste diversiteit aan wijnen en druiven. Van het uiterste noorden tot aan de hak worden wijnen gemaakt van veel diverse vaak autochtone druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Italiaanse wijnstreken als Piemonte, Toscane, Friuli en de Abruzzen zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.

Italiaanse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Italië zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: nebbiolo en sangiovese. Nebbiolo is hét druivenras van Piemonte en grote Italiaanse wijnen als Barolo en Barbaresco worden van dit druivenras gemaakt. Sangiovese staat voornamelijk aangeplant in Toscane, de streek van Chianti en Brunello di Montalcino. Maar niet alleen deze twee wijnen, de laatste jaren is er veel aandacht voor de Super-Tuscans. Wijnen van vaak internationale druivenrassen als merlot, cabernet sauvignon en syrah.


Italiaanse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Friuli en Alto Adige. Twee wijngebieden in het noordoosten van Italië. Hier wordt Italiaanse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als sauvignon, pinot grigio en chardonnay, maar ook van minder bekende rassen als ribolla giala, friulano en riesling. Bij de witte wijnen uit Toscane is het vaak vermentino die aan de basis staat en in Piemonte zijn er ook mooie voorbeelden te vinden van de chardonnay-druif.