Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Duitse wijnen

In wijntermen spreekt men graag over nieuwe wereld en oude wereld wijnlanden. Duitsland is één van de oude wereld wijnlanden, samen met Frankrijk en Italië en behorend tot de top drie in die categorie. De belangrijkste druif is altijd riesling geweest. In Duitsland is de laatste jaren een grote verandering doorgevoerd onder aanvoering van een nieuwe generatie Duitse wijnmakers. De noordelijke ligging met het koele klimaat, de terrasvormige wijngaarden in soms diepe rivierdalen zijn de ideale omstandigheden om mooie strak droge wijnen te maken. De gebroeders Frey in Rheinhessen en Josef Michel in Baden maken wijnen, die uitblinken in finesse en typiciteit. Wijnen gemaakt van de riesling-druif, maar ook silvaner, grauer burgunder, weissburgunder en spätburgunder. De familie Weis heeft het wijngoed "Erben von Beulwitz" in de Moezel en de wijnen van de Kaseler Ring zijn perfecte voorbeelden van hoe Riesling kan excelleren op het unieke terroir. 


Wijn uit Duitsland

De Duitse wijnbouw heeft de laatste jaren een steeds beter imago en dat is geheel terecht. Nergens ter wereld wordt er zoveel gedaan om de kwaliteit van de wijnen omhoog te krijgen en de controles zijn zeer streng. De beste wijnmakers hebben zich verenigd in het Verband Deutsche Prädikatsweingüter en de export naar zowel Nederland, maar ook bijvoorbeeld Scandinavië en de Verenigde Staten heeft een enorme vlucht genomen.


Duitse rode wijn

Duitse rode wijnen zijn divers en in verschillende regio’s staan verschillende druivenrassen aangeplant. In bijvoorbeeld Baden worden de beste rode wijnen gemaakt van spätburgunder, de Duitse naam voor pinot noir. Ook in andere regio’s is de druif erg belangrijk, maar lokale rassen als dornfelder en internationale rassen als cabernet sauvignon en merlot zijn steeds vaker terug te vinden in de Duitse wijngaarden.


Duitse witte wijn

De bekendste Duitse witte wijnen zijn de wijnen gemaakt van de riesling-druif. In zowel de Moezel, Rheinhessen als de Pfalz zijn tal van wijnmakers te vinden die de werkelijk prachtige wijnen maken van deze druif, zowel strakdroog als de edelzoete varianten. Het is echter niet alleen riesling waar het om draait in Duitsland. In bijvoorbeeld Baden staan grauer burgunder, weißburgunder en chardonnay aangeplant en hier worden ongekend goede wijnen van gemaakt, bijvoorbeeld door Josef Michel.