Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Domaine Edmond Vatan

Anne Vatan

Het Domaine Edmond Vatan kent een mooie geschiedenis. Het domein werd gestart door Robert Vatan, een nazaat uit een familie die woonde in en rond Bué. Robert vestigde zich echter in Chavignol, waar hij geschoold werd door Louis Léon Maréchal. De wijnmaakmethodes die hij leerde gaf hij door aan zijn zoon Edmond. Deze begon op het domein in 1947 en maakte ruim 60 jaar de wijnen op een methode gelijk aan die van Paul en Francis Cotat (inderdaad de vaders van François en Pascal) en Claude Thomas, vader van Thomas Labaille. Grote namen uit het tijdperk van Edmond, die de basis hebben gelegd voor het hedendaagse succes van de wijnen uit Chavignol. In 2007 raakte Edmond ziek en zijn dochter Anne aarzelde geen moment om de vinificatie van de wijnen op zich te nemen. Gelukkig herstelde Edmond en hebben vader en dochter enkele jaren de wijnen samen kunnen maken. Reeds onder Edmond bereikte het domein een cultstatus en bekende wijnmakers als Didier Dagueneau hebben aangegeven door Edmond en zijn wijnen geïnspireerd te zijn. Zelf was Edmond groot fan van de wijnen van Henri Jayer en Nady Foucault, echtgenoot van Anne, heeft eens verteld dat Jayer de grote inspirator was van Edmond Vatan. Sinds het oogstjaar 2008 heeft Anne Vatan-Foucault de vinificatie op zich genomen en feitelijk niets veranderd. De wijn wordt volledig gemaakt in de geest van haar vader. Clos la Néore is uitsluitend op allocatie verkrijgbaar.


Wijn uit Frankrijk

In Frankrijk worden vele bekende en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste wijnen en druiven. Van het noordenoosten tot aan de grens met Spanje worden wijnen gemaakt van veel diverse druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Franse wijnstreken als Bourgogne, Bordeaux, Rhône, Loire, Elzas, Jura en de Languedoc zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.


Franse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Frankrijk zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: pinot noir, cabernet sauvignon, merlot en syrah. Pinot noir is hét druivenras van Bourgogne en grote Franse wijnen als Volnay, Pommard, Corton en Clos de Vougeot worden van dit druivenras gemaakt. Cabernet sauvignon en merlot staan voornamelijk aangeplant in Bordeaux, de streek van Saint-Emilion en Margaux. Syrah tenslotte is de basis voor de grote wijnen uit de noordelijke Rhône zoals de bekende wijnen Côte-Rôtie en Hermitage.


Franse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Loire, Bourgogne en Elzas. Drie wijngebieden noordelijker gelegen in Frankrijk. Hier wordt Franse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris en riesling, maar ook van minder bekende rassen als aligoté, chasselas, gewurztraminer en melon de bourgogne. Bij de witte wijnen uit Bourgogne is het chardonnay die aan de basis staat en in de Loire zijn er mooie voorbeelden te vinden van de sauvignon-druif uit bijvoorbeeld Sancerre en Pouilly-Fumé.


Franse mousserende wijn

Naast de stille wijnen is Frankrijk natuurlijk bekend om de mousserende wijnen die gemaakt worden in uiteraard Champagne, maar ook in de Loire, Jura, Elzas en Bourgogne. In Champagne staan chardonnay, pinot noir en pinot meunier aan de basis van mousserende wijnen die gemaakt worden met de klassieke tweede gisting op fles. Wij bieden u verschillende mousserende wijnen uit Frankrijk aan waarvan de meeste biologisch gecertificeerd zijn en perfect zijn als aperitief of als begeleider van verschillende gerechten.