Het Domaine Edmond Vatan kent een mooie geschiedenis. Het domein werd gestart door Robert Vatan, een nazaat uit een familie die woonde in en rond Bué. Robert vestigde zich echter in Chavignol, waar hij geschoold werd door Louis Léon Maréchal. De wijnmaakmethodes die hij leerde gaf hij door aan zijn zoon Edmond. Deze begon op het domein in 1947 en maakte ruim 60 jaar de wijnen op een methode gelijk aan die van Paul en Francis Cotat (inderdaad de vaders van François en Pascal) en Claude Thomas, vader van Thomas Labaille. Grote namen uit het tijdperk van Edmond, die de basis hebben gelegd voor het hedendaagse succes van de wijnen uit Chavignol. In 2007 raakte Edmond ziek en zijn dochter Anne aarzelde geen moment om de vinificatie van de wijnen op zich te nemen. Gelukkig herstelde Edmond en hebben vader en dochter enkele jaren de wijnen samen kunnen maken. Reeds onder Edmond bereikte het domein een cultstatus en bekende wijnmakers als Didier Dagueneau hebben aangegeven door Edmond en zijn wijnen geïnspireerd te zijn. Zelf was Edmond groot fan van de wijnen van Henri Jayer en Nady Foucault, echtgenoot van Anne, heeft eens verteld dat Jayer de grote inspirator was van Edmond Vatan. Sinds het oogstjaar 2008 heeft Anne Vatan-Foucault de vinificatie op zich genomen en feitelijk niets veranderd. De wijn wordt volledig gemaakt in de geest van haar vader. Clos la Néore is uitsluitend op allocatie verkrijgbaar.
Producent | Herkomstbenaming | Stijl |
---|---|---|
Domaine Edmond Vatan | Sancerre | Rijk & Uitbundig |
Anne Foucault-Vatan maakt sinds de oogst van 2008 de wijnen bij het familiedomein. Zij is daarmee de derde generatie en heeft haar vader die meer dan 60(!) oogsten heeft gedaan opgevolgd. Anne is geschoold als archeologe en heeft haar proefschrift geschreven over de nalatenschap van Keltische graven in de Champagne-streek. Toen haar vader in de winter van 2007 ziek werd heeft zij de taken op zich genomen. Geassisteerd door haar echtgenoot, Nady Foucault, maakt zij enkel nog wijn van de monopole Clos la Néore. Deze is gelegen op de Monts Damnés in Chavignol. De wijngaard is 1 hectare groot en wordt volledig manueel bewerkt, mede door de steile helling. De productie is slechts 4.000 flessen per jaar.