Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online
Bestel- & Proeflijsten

Domaine Gérard Boulay

Gérard Boulay

Eén van de wijnmakers in het cult-dorpje Chavignol. Hét dorp nabij Sancerre, waar volgens velen de Grand Cru's van de streek gemaakt worden. De allerbeste wijnen van wijnmakers als Pascal Cotat, Francois Cotat, Anne Vatan (Clos la Néore) en dan natuurlijk Gérard Boulay. Van de 9 hectare die Gerard Boulay bezit, liggen 8 hectare op de hellingen van Chavignol op Kimmeridgian of "terre blanche" bodems (vergelijkbaar met de bodems in Chablis), die hij handmatig bewerkt en sinds 1990 biologisch verbouwt. De jongste wijnstokken in het domein werden in 1972 door Gérard Boulay geplant en de gemiddelde leeftijd van de wijnstok is ongeveer 45 jaar. De vinificatie voor de wijnen vindt plaats zonder interveniëren. Alle wijnen worden opgevoed op een mix van foudres en 300 liter vaten met uitzondering van de Sancerre Chavignol Tradition, die rijpt ook op tank. Gerard voegt tijdens de vinificatie geen gisten en weinig tot geen sulfiet toe. Hij ziet zijn rol als "bewaker" om ervoor te zorgen dat er niets misgaat. Over het algemeen werkt hij instinctief, omdat hij 'de wijn wil laten leven' en probeert het natuurlijke proces niet te verstoren. "C’est la nature qui fait le vin".


Wijn uit Frankrijk

In Frankrijk worden vele bekende en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste wijnen en druiven. Van het noordenoosten tot aan de grens met Spanje worden wijnen gemaakt van veel diverse druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Franse wijnstreken als Bourgogne, Bordeaux, Rhône, Loire, Elzas, Jura en de Languedoc zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.


Franse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Frankrijk zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: pinot noir, cabernet sauvignon, merlot en syrah. Pinot noir is hét druivenras van Bourgogne en grote Franse wijnen als Volnay, Pommard, Corton en Clos de Vougeot worden van dit druivenras gemaakt. Cabernet sauvignon en merlot staan voornamelijk aangeplant in Bordeaux, de streek van Saint-Emilion en Margaux. Syrah tenslotte is de basis voor de grote wijnen uit de noordelijke Rhône zoals de bekende wijnen Côte-Rôtie en Hermitage.


Franse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Loire, Bourgogne en Elzas. Drie wijngebieden noordelijker gelegen in Frankrijk. Hier wordt Franse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris en riesling, maar ook van minder bekende rassen als aligoté, chasselas, gewurztraminer en melon de bourgogne. Bij de witte wijnen uit Bourgogne is het chardonnay die aan de basis staat en in de Loire zijn er mooie voorbeelden te vinden van de sauvignon-druif uit bijvoorbeeld Sancerre en Pouilly-Fumé.


Franse mousserende wijn

Naast de stille wijnen is Frankrijk natuurlijk bekend om de mousserende wijnen die gemaakt worden in uiteraard Champagne, maar ook in de Loire, Jura, Elzas en Bourgogne. In Champagne staan chardonnay, pinot noir en pinot meunier aan de basis van mousserende wijnen die gemaakt worden met de klassieke tweede gisting op fles. Wij bieden u verschillende mousserende wijnen uit Frankrijk aan waarvan de meeste biologisch gecertificeerd zijn en perfect zijn als aperitief of als begeleider van verschillende gerechten.