Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Domaine Brégeon

Fred Lailler

Dit domein werd in 1975 gestart door André-Michel Brégeon en onder zijn leiding groeide het domein uit tot één van de beste domeinen van de streek. In 2011 droeg hij het domein over aan Fred Lailler, een wijnmaker geboren in Gorges die na zijn opleiding aan het lyceum in Montreuil-Bellay verschillende stages liep en terugkeerde naar zijn geboortestreek. Michel Brégeon bracht hem de passie over voor dé druif van de streek, melon de bourgogne. André-Michel Brégeon had geen opvolging en zag in Fred Lallier zijn ideale opvolger. De wijnen van beide wijnmakers laten zien dat het terroir van het domein een unieke expressie van deze druif geeft. Ruim 8,5 hectaren wijngaard in de cru’s Gorges en Clisson, waar de bodem enorm rijk is aan graniet, staan aan de basis van de verschillende wijnen. De stokken op de wijngaarden hebben een gemiddelde leeftijd van 65(!) jaar en de aanplant is 7.000 stokken per hectare. Domaine Brégeon staat voor Muscadet’s met de potentie om enorm te ouderen en dat heeft mede gezorgd voor de cultstatus die het domein heeft bereikt in de loop der jaren. In plaats van elk jaar hoge opbrengsten en een commerciële wijn te maken met behulp van kunstmest, herbiciden, chaptalisatie en commerciële gisten, heeft Brégeon altijd gestaan voor wijnbouw zoals wij het graag zien. Het domein is biologisch gecertificeerd en er wordt gewerkt met traditionele technieken in de kelder, zoals natuurlijke fermentaties en langdurige veroudering in ondergrondse tanks. Dit alles leidt tot een serie unieke wijnen die uitblinken in mineraliteit en zeer verfijnd zijn. Website: www.domainebregeon.com


Wijn uit Frankrijk

In Frankrijk worden vele bekende en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste wijnen en druiven. Van het noordenoosten tot aan de grens met Spanje worden wijnen gemaakt van veel diverse druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Franse wijnstreken als Bourgogne, Bordeaux, Rhône, Loire, Elzas, Jura en de Languedoc zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.


Franse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Frankrijk zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: pinot noir, cabernet sauvignon, merlot en syrah. Pinot noir is hét druivenras van Bourgogne en grote Franse wijnen als Volnay, Pommard, Corton en Clos de Vougeot worden van dit druivenras gemaakt. Cabernet sauvignon en merlot staan voornamelijk aangeplant in Bordeaux, de streek van Saint-Emilion en Margaux. Syrah tenslotte is de basis voor de grote wijnen uit de noordelijke Rhône zoals de bekende wijnen Côte-Rôtie en Hermitage.


Franse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Loire, Bourgogne en Elzas. Drie wijngebieden noordelijker gelegen in Frankrijk. Hier wordt Franse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris en riesling, maar ook van minder bekende rassen als aligoté, chasselas, gewurztraminer en melon de bourgogne. Bij de witte wijnen uit Bourgogne is het chardonnay die aan de basis staat en in de Loire zijn er mooie voorbeelden te vinden van de sauvignon-druif uit bijvoorbeeld Sancerre en Pouilly-Fumé.


Franse mousserende wijn

Naast de stille wijnen is Frankrijk natuurlijk bekend om de mousserende wijnen die gemaakt worden in uiteraard Champagne, maar ook in de Loire, Jura, Elzas en Bourgogne. In Champagne staan chardonnay, pinot noir en pinot meunier aan de basis van mousserende wijnen die gemaakt worden met de klassieke tweede gisting op fles. Wij bieden u verschillende mousserende wijnen uit Frankrijk aan waarvan de meeste biologisch gecertificeerd zijn en perfect zijn als aperitief of als begeleider van verschillende gerechten.