Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Italiaanse wijnen

Italië is een van de oudste wijnlanden van de wereld en is de grootste wijnproducent op de wereld. Italië heeft een groot areaal aan verschillende druivenrassen, de ene nog bijzonderder dan de andere. Veel van de druivenrassen die in Italië staan, zijn ook echt alleen maar in Italië te vinden. Voorbeelden van veel voorkomende Italiaanse druivenrassen zijn nebbiolo, sangiovese, trebbiano en verdicchio. Bij Wijnkooperij de Lange treft u een zorgvuldig samengesteld assortiment Italiaanse wijnen uit streken als Piemonte, Toscane, Friuli en Sicilië. Wijnhuizen als Tua Rita, Marchesi di Gresy, Terra Costantino en Russo zijn al jaren trouwe partners van ons.

Wijn uit Italië

In Italië worden vele serieuze en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste diversiteit aan wijnen en druiven. Van het uiterste noorden tot aan de hak worden wijnen gemaakt van veel diverse vaak autochtone druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Italiaanse wijnstreken als Piemonte, Toscane, Friuli en de Abruzzen zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.

Italiaanse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Italië zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: nebbiolo en sangiovese. Nebbiolo is hét druivenras van Piemonte en grote Italiaanse wijnen als Barolo en Barbaresco worden van dit druivenras gemaakt. Sangiovese staat voornamelijk aangeplant in Toscane, de streek van Chianti en Brunello di Montalcino. Maar niet alleen deze twee wijnen, de laatste jaren is er veel aandacht voor de Super-Tuscans. Wijnen van vaak internationale druivenrassen als merlot, cabernet sauvignon en syrah.


Italiaanse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Friuli en Alto Adige. Twee wijngebieden in het noordoosten van Italië. Hier wordt Italiaanse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als sauvignon, pinot grigio en chardonnay, maar ook van minder bekende rassen als ribolla giala, friulano en riesling. Bij de witte wijnen uit Toscane is het vaak vermentino die aan de basis staat en in Piemonte zijn er ook mooie voorbeelden te vinden van de chardonnay-druif.