Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Veronica Ortega

Spanje wordt als wijnland wel de slapende reus genoemd, de diversiteit wordt soms aan getwijfeld maar er is zoveel te kiezen. Naast de bekende streken als Rioja en Navarra zijn de afgelopen jaren een aantal interessante streken aan een enorme opmars bezig. Wijnstreken waar nieuwe en jonge wijnmakers met vernieuwende ideëen en vaak biologisch of zelfs biodynamisch werkend de meest mooie wijnen maken. Wijnen met oog voor de traditie van dit wijnland, maar wel veel moderner. Veronica Ortega is absoluut één van de jonge wijnmakers die behoort tot de groep van meest talentvolle en veelbelovende wijnmakers in Spanje. Opgegroeid in Cadiz trok zij over de wereld om overal ervaring op te doen. Zij was in Nieuw-Zeeland, staat in contact met de "new-wave" wijnmakers in Zuid-Afrika en werkte in de Rhône-vallei en in Bourgogne bij onder meer Domaine de la Romanée-Conti. Na al die omzwervingen landde zij in Bierzo om te werken met de bejubelde wijnmaker Raul Perez en zij maakt in deze streek haar eigen wijnen vanaf 2012. Sommige wijnjournalisten noemen haar al de toekomstige koningin van de Spaanse wijnwereld. Wij zijn trots de wijnen te mogen voeren voor Nederland!


Wijn uit Spanje

Spanje wordt gezien als de slapende reus in de wijnwereld. Het is uiteraard een heel groot land waar in verschillende wijnstreken van noord tot zuid en van oost naar west ook veel verschillende stijlen van wijn gemaakt. Van de Sherry’s in het zuiden, de mousserende wijnen in de Penedes en de krachtige rode wijnen van Rioja en Ribera del Duero.


Spaanse rode wijn

Het allerbelangrijkste druivenras voor rode Spaanse wijn is tempranillo. Een druivensoort die in het land meerdere synoniemen heeft zo heet de druif tinto del païs in Ribera del Duero, tinto fino in de Penedes en cencibel in de wijnstreek La Mancha. Maar natuurlijk zijn er ook andere druiven en juist in snel opkomende wijnstreken als Bierzo waar mencia de belangrijkste druif is, Priorat met grenache en carignan of Valencia met zijn autochtone rassen als monastrell, forcalla, arco en bonicaire. Wijnland Spanje biedt enorm veel keus en diversiteit.


Spaanse witte wijn

In Spanje is uiteraard verdejo een belangrijk druivenras voor de witte wijnen en dan vooral voor de witte wijnen uit de wijnstreek Rueda. Meer in het noordoosten in de wijnstreek Galicië, waar herkomstbenamingen als Rias Baixas, Valdeorras en Monterrei zijn terug te vinden, zijn juist albarino en godello de belangrijkste druiven. In het oosten in Priorat daarentegen meer “Franse”druivenrassen als grenache blanc en macabeu. Diversiteit alom dus.


Spaanse mousserende wijn

Naast de stille wijnen is Spanje natuurlijk bekend om de mousserende wijnen die gemaakt worden in het noordoosten van het land rondom Barcelona. Hier in Penedes staan xarel.lo, macabeo en parellada aan de basis van mousserende wijnen die gemaakt worden met een tweede gisting op fles. Wij bieden u de Cava’s van Lacrima Baccus, cava’s die biologisch gecertificeerd zijn en perfect zijn als aperitief of als begeleider van een klassieke Spaanse paëlla.