Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Château Rayas

Emmanuel Reynaud

Eén van de bekendste families in de zuidelijke Rhône is uiteraard de familie Reynaud. Het was Albert Reynaud die in 1880 het vermaarde Château Rayas aankocht en dit prachtige domein ging exploiteren. Zijn zoon, Louis, was het die het familiebezit uitbouwde met de aankopen van Château Fonsalette (1945) en Château des Tours (1935). Het was Louis die zich realiseerde wat nodig was om de beste wijnen van het gebied te maken en hij gaf deze boodschap door aan zijn zonen Jacques en Bernard. Château Fonsalette en Château Rayas werden nagelaten aan Jacques en Bernard erfde het Château des Tours. Op het Château des Tours deed Emmanuel Reynaud zijn intrede in 1980. In 1989 drong hij aan om een eigen cuverie en kelders te bouwen en hij zorgde ervoor dat de druivenoogst een ander belang in het schema van de werkzaamheden werd toegekend. Emmanuel had namelijk gewerkt bij zijn oom Jacques en hier gezien hoe er gewerkt werd op het befaamde Château Rayas. De stijl van wijnmaken wordt op alle Chateaux, sinds het heengaan van Jacques Reynaud, beheert door Emmanuel. Dit betekent kleine opbrengsten (20hl/ha!), zeer laat oogsten, geen égrappage, regelmatig remonteren en rijping in betonnen vaten, gevolgd door een paar maanden op oude houten vaten. Na een lichte filtratie worden de wijnen gebotteld.  De wijnen van Emmanuel Reynaud zijn uitsluitend op allocatie beschikbaar en verkocht binnen Nederland. Website: www.chateaurayas.fr


Wijn uit Frankrijk

In Frankrijk worden vele bekende en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste wijnen en druiven. Van het noordenoosten tot aan de grens met Spanje worden wijnen gemaakt van veel diverse druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Franse wijnstreken als Bourgogne, Bordeaux, Rhône, Loire, Elzas, Jura en de Languedoc zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.


Franse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Frankrijk zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: pinot noir, cabernet sauvignon, merlot en syrah. Pinot noir is hét druivenras van Bourgogne en grote Franse wijnen als Volnay, Pommard, Corton en Clos de Vougeot worden van dit druivenras gemaakt. Cabernet sauvignon en merlot staan voornamelijk aangeplant in Bordeaux, de streek van Saint-Emilion en Margaux. Syrah tenslotte is de basis voor de grote wijnen uit de noordelijke Rhône zoals de bekende wijnen Côte-Rôtie en Hermitage.


Franse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Loire, Bourgogne en Elzas. Drie wijngebieden noordelijker gelegen in Frankrijk. Hier wordt Franse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris en riesling, maar ook van minder bekende rassen als aligoté, chasselas, gewurztraminer en melon de bourgogne. Bij de witte wijnen uit Bourgogne is het chardonnay die aan de basis staat en in de Loire zijn er mooie voorbeelden te vinden van de sauvignon-druif uit bijvoorbeeld Sancerre en Pouilly-Fumé.


Franse mousserende wijn

Naast de stille wijnen is Frankrijk natuurlijk bekend om de mousserende wijnen die gemaakt worden in uiteraard Champagne, maar ook in de Loire, Jura, Elzas en Bourgogne. In Champagne staan chardonnay, pinot noir en pinot meunier aan de basis van mousserende wijnen die gemaakt worden met de klassieke tweede gisting op fles. Wij bieden u verschillende mousserende wijnen uit Frankrijk aan waarvan de meeste biologisch gecertificeerd zijn en perfect zijn als aperitief of als begeleider van verschillende gerechten.