Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Alessandro Tognozzi Moreni

Dicht bij de wijngaarden van Montalcino, met uitzicht op de Orcia-vallei, in de gemeente Castiglione, liggen de wijngaarden van Alessandro Tognozzi Moreni. Het domein is al meer dan 500 jaar eigendom van de adellijke familie van de moeder van Alessandro. Graaf Tommaso Cervini, door de boeren "Contemaso" genoemd, beheerde voorheen het landgoed Montamiata met grote passie, kennis en kunde. Een erfenis die zijn kleinzoon Alessandro met hernieuwde energie en enthousiasme voortzet. Hier worden grootse wijnen in kleine volumes geproduceerd met een traditionele dosis geduld en toewijding. De wijngaarden, volledig gericht op het zuiden, liggen tussen de Orcia-rivier, de Ansedonia-stroom en Monte Amiata, een oude vulkaan van iets meer dan 1700 meter.
Website: www.contemaso.it

Wijn uit Italië

In Italië worden vele serieuze en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste diversiteit aan wijnen en druiven. Van het uiterste noorden tot aan de hak worden wijnen gemaakt van veel diverse vaak autochtone druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Italiaanse wijnstreken als Piemonte, Toscane, Friuli en de Abruzzen zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.

Italiaanse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Italië zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: nebbiolo en sangiovese. Nebbiolo is hét druivenras van Piemonte en grote Italiaanse wijnen als Barolo en Barbaresco worden van dit druivenras gemaakt. Sangiovese staat voornamelijk aangeplant in Toscane, de streek van Chianti en Brunello di Montalcino. Maar niet alleen deze twee wijnen, de laatste jaren is er veel aandacht voor de Super-Tuscans. Wijnen van vaak internationale druivenrassen als merlot, cabernet sauvignon en syrah.


Italiaanse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Friuli en Alto Adige. Twee wijngebieden in het noordwesten van Italië. Hier wordt Italiaanse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als sauvignon, pinot grigio en chardonnay, maar ook van minder bekende rassen als ribolla giala, friulano en riesling. Bij de witte wijnen uit Toscane is het vaak vermentino die aan de basis staat en in Piemonte zijn er ook mooie voorbeelden te vinden van de chardonnay-druif.