Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Marchesi di Gresy

Familie di Gresy

Het wijndomein van de familie di Gresy dateert van 1797. Volledig heet het domein Tenute Cisa Asinari dei Marchesi di Gresy. In het hart van Piemonte liggen de verschillende bezittingen waarvan Martinenga, de enige monopole in Barbaresco , veruit de belangrijkste is. Hiernaast bezit de familie de La Serra wijngaard, 11 ha groot, in de gemeente Cassine en de wijngaarden voor de Dolcetto liggen op de Monte Aribaldo heuvel. In Monte Colombo naast La Serra staan op 2,5 ha barbera en merlot. De Martinenga wijngaard omvat 12 ha en deze monopole is volledig in bezit van de familie di Gresy. De ligging is zuidwest op circa 290 meter boven de zeespiegel en vormt als het ware een amfitheater waardoor de invloed van de zon zorgt voor een unieke expositie. Uniek als de Martinenga wijngaard is herbergt deze twee Grand Cru’s, de Camp Gros en Gaiun. Deze Barbaresco’s behoren tot het mooiste dat de streek voortbrengt en is dé signatuur van Marchesi dei Gresy. Website: www.marchesidigresy.com

Wijn uit Italië

In Italië worden vele serieuze en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste diversiteit aan wijnen en druiven. Van het uiterste noorden tot aan de hak worden wijnen gemaakt van veel diverse vaak autochtone druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Italiaanse wijnstreken als Piemonte, Toscane, Friuli en de Abruzzen zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.

Italiaanse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Italië zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: nebbiolo en sangiovese. Nebbiolo is hét druivenras van Piemonte en grote Italiaanse wijnen als Barolo en Barbaresco worden van dit druivenras gemaakt. Sangiovese staat voornamelijk aangeplant in Toscane, de streek van Chianti en Brunello di Montalcino. Maar niet alleen deze twee wijnen, de laatste jaren is er veel aandacht voor de Super-Tuscans. Wijnen van vaak internationale druivenrassen als merlot, cabernet sauvignon en syrah.


Italiaanse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Friuli en Alto Adige. Twee wijngebieden in het noordoosten van Italië. Hier wordt Italiaanse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als sauvignon, pinot grigio en chardonnay, maar ook van minder bekende rassen als ribolla giala, friulano en riesling. Bij de witte wijnen uit Toscane is het vaak vermentino die aan de basis staat en in Piemonte zijn er ook mooie voorbeelden te vinden van de chardonnay-druif.