Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Buronfosse Vignerons

Peggy & Jean-Pascal Buronfosse

Het dorp Rotalier in de Franse Jura herbergt twee topproducenten van de streek. Naast Ganevat tevens Buronfosse. Feitelijk zijn de twee buren en het was Jean-François Ganevat die Peggy en Jean-Pascal onder zijn hoede nam toen zij arriveerden. Min of meer gevlucht voor het stadse leven kwamen zij in de Jura om een rustig bestaan te leiden en te voorzien in hun eigen behoefte met eigen vee, groenten en wijn. Dit laatste is inmiddels een beroep geworden. Met een slechts 5,5 hectare aan wijngaarden verdeeld over meer dan 15 verschillende percelen hebben Peggy en Jean-Pascal een druk bestaan. Geadviseerd door zowel Jean-François Ganevat als Pierre Overnoy behoren de wijnen van Peggy en Jean-Pascal nu tot de meest gezochte van de streek. Echter door het beperkte areaal aan wijngaarden, de kleine kelder en de biodynamische werkwijze is er nooit veel wijn beschikbaar. Als u op zoek bent naar de ultieme expressie van het terroir van de Jura en wijnen die zo natuurlijk mogelijk zijn gemaakt en in evenwicht zijn dan mogen deze wijnen niet ontbreken in uw wijnkelder.


Wijn uit Frankrijk

In Frankrijk worden vele bekende en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste wijnen en druiven. Van het noordenoosten tot aan de grens met Spanje worden wijnen gemaakt van veel diverse druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Franse wijnstreken als Bourgogne, Bordeaux, Rhône, Loire, Elzas, Jura en de Languedoc zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.


Franse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Frankrijk zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: pinot noir, cabernet sauvignon, merlot en syrah. Pinot noir is hét druivenras van Bourgogne en grote Franse wijnen als Volnay, Pommard, Corton en Clos de Vougeot worden van dit druivenras gemaakt. Cabernet sauvignon en merlot staan voornamelijk aangeplant in Bordeaux, de streek van Saint-Emilion en Margaux. Syrah tenslotte is de basis voor de grote wijnen uit de noordelijke Rhône zoals de bekende wijnen Côte-Rôtie en Hermitage.


Franse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Loire, Bourgogne en Elzas. Drie wijngebieden noordelijker gelegen in Frankrijk. Hier wordt Franse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris en riesling, maar ook van minder bekende rassen als aligoté, chasselas, gewurztraminer en melon de bourgogne. Bij de witte wijnen uit Bourgogne is het chardonnay die aan de basis staat en in de Loire zijn er mooie voorbeelden te vinden van de sauvignon-druif uit bijvoorbeeld Sancerre en Pouilly-Fumé.


Franse mousserende wijn

Naast de stille wijnen is Frankrijk natuurlijk bekend om de mousserende wijnen die gemaakt worden in uiteraard Champagne, maar ook in de Loire, Jura, Elzas en Bourgogne. In Champagne staan chardonnay, pinot noir en pinot meunier aan de basis van mousserende wijnen die gemaakt worden met de klassieke tweede gisting op fles. Wij bieden u verschillende mousserende wijnen uit Frankrijk aan waarvan de meeste biologisch gecertificeerd zijn en perfect zijn als aperitief of als begeleider van verschillende gerechten.