Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Az. Agr. Russo

Michele Russo

Michele Russo leidt zijn klassieke Italiaanse azienda op een prachtige wijze. Naast wijngaarden beschikt het domein namelijk over ruim 1.600 olijfbomen en houden zij ook 70 koeien voor de melkproductie ten behoeve van mozzarella. De ongeveer 12 hectare wijngaarden liggen allen bij Locati di Notri, niet ver van het dorp Suvereto. Michele is met zijn wijngaarden de directe buurman van de familie Frascolla van Tua Rita en zodoende is het terroir goed vergelijkbaar. Een bijzondere wijngaard is de Barbicone-wijngaard. De basis van de wijn Barbicone, een echte Toscaanse blend van sangiovese, ciliegiolo, colorino, cannaiolo and giacomino. Sangiovese is veruit de belangrijkste druif voor het domein en net als bij Tua Rita geldt dat zij een specifieke kloon hebben. De wijngaarden liggen hier dichtbij zee en dat vraagt om een andere kloon, dan bijvoorbeeld in Montalcino. De zee heeft overigens veel invloed hier in de Val di Cornia. Overdag zorgt de zeewind voor verkoeling, terwijl in de nacht de wind aflandig is en weer zorgt voor warmte. Alle wijngaarden worden manueel bewerkt en ook met de hand geoogst. De aanplant per wijngaard is zo´n 5000 tot 6000 stokken per hectare. Website: www.vinirusso.it

Wijn uit Italië

In Italië worden vele serieuze en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste diversiteit aan wijnen en druiven. Van het uiterste noorden tot aan de hak worden wijnen gemaakt van veel diverse vaak autochtone druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Italiaanse wijnstreken als Piemonte, Toscane, Friuli en de Abruzzen zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.

Italiaanse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Italië zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: nebbiolo en sangiovese. Nebbiolo is hét druivenras van Piemonte en grote Italiaanse wijnen als Barolo en Barbaresco worden van dit druivenras gemaakt. Sangiovese staat voornamelijk aangeplant in Toscane, de streek van Chianti en Brunello di Montalcino. Maar niet alleen deze twee wijnen, de laatste jaren is er veel aandacht voor de Super-Tuscans. Wijnen van vaak internationale druivenrassen als merlot, cabernet sauvignon en syrah.


Italiaanse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Friuli en Alto Adige. Twee wijngebieden in het noordoosten van Italië. Hier wordt Italiaanse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als sauvignon, pinot grigio en chardonnay, maar ook van minder bekende rassen als ribolla giala, friulano en riesling. Bij de witte wijnen uit Toscane is het vaak vermentino die aan de basis staat en in Piemonte zijn er ook mooie voorbeelden te vinden van de chardonnay-druif.