Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Domaine Jean Sipp

Jean-Guillaume Sipp

Domaine Jean Sipp is gesitueerd in het hart van Ribeauvillé en resideert in één van de mooiste en oudste huizen van het pittoreske dorp daterend uit 1416. Jean Guillaume Sipp is, na stages bij onder meer Guigal, Mont-Redon, Zind-Humbrecht, Olivier Leflaive en bij verschillende bedrijven in Nieuw-Zeeland, Chili en Zuid-Afrika, verantwoordelijk voor de vinificatie. Juist door zijn opgedane ervaringen gedurende zijn stages heeft hij een geheel eigen stijl ontwikkeld. Een stijl van wijnmaken die uitstekend aansluit bij de jonge generatie wijnmakers in de Elzas. Zij vinifiëren iets droger dan de oudere generatie en maken hierdoor meer terroir gedreven wijnen. Het domein bezit tegenwoordig 50 percelen verdeeld over 5 verschillende gemeentes in de Haut-Rhin. Totaal is er een bezit van 23 hectare wijngaard in de appellaties Alsace en Alsace Grand Cru. 2,5 hectare is Grand Cru Kirchberg, Osterberg en Altenberg de Bergheim, 2,5 hectare is de Cru Trottacker en 1,5 hectare is de vermaarde Clos Ribeaupierre, dat uitkijkt en waakt over het dorp Ribeauvillé. Website: www.jean-sipp.com


Wijn uit Frankrijk

In Frankrijk worden vele bekende en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste wijnen en druiven. Van het noordenoosten tot aan de grens met Spanje worden wijnen gemaakt van veel diverse druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Franse wijnstreken als Bourgogne, Bordeaux, Rhône, Loire, Elzas, Jura en de Languedoc zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.


Franse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Frankrijk zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: pinot noir, cabernet sauvignon, merlot en syrah. Pinot noir is hét druivenras van Bourgogne en grote Franse wijnen als Volnay, Pommard, Corton en Clos de Vougeot worden van dit druivenras gemaakt. Cabernet sauvignon en merlot staan voornamelijk aangeplant in Bordeaux, de streek van Saint-Emilion en Margaux. Syrah tenslotte is de basis voor de grote wijnen uit de noordelijke Rhône zoals de bekende wijnen Côte-Rôtie en Hermitage.


Franse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Loire, Bourgogne en Elzas. Drie wijngebieden noordelijker gelegen in Frankrijk. Hier wordt Franse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris en riesling, maar ook van minder bekende rassen als aligoté, chasselas, gewurztraminer en melon de bourgogne. Bij de witte wijnen uit Bourgogne is het chardonnay die aan de basis staat en in de Loire zijn er mooie voorbeelden te vinden van de sauvignon-druif uit bijvoorbeeld Sancerre en Pouilly-Fumé.


Franse mousserende wijn

Naast de stille wijnen is Frankrijk natuurlijk bekend om de mousserende wijnen die gemaakt worden in uiteraard Champagne, maar ook in de Loire, Jura, Elzas en Bourgogne. In Champagne staan chardonnay, pinot noir en pinot meunier aan de basis van mousserende wijnen die gemaakt worden met de klassieke tweede gisting op fles. Wij bieden u verschillende mousserende wijnen uit Frankrijk aan waarvan de meeste biologisch gecertificeerd zijn en perfect zijn als aperitief of als begeleider van verschillende gerechten.