Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Az. Agr. Tua Rita

Stefano Frascolla

Eén van de beste bewaarde geheimen van Toscane is het domein, dat Virgilio en Rita Tua in de jaren 80 stichtten in Notri, niet ver van Suvereto. Rita streek samen met haar man Virgilio neer in de Val di Cornia in 1984 om een rustiger leven te gaan leiden. De passie voor wijn en het maken van wijn veranderde echter het rustige leven. Rita was in de jaren 80 eigenlijk één van de eerste “garagisten” in Toscane. Alles begon met slechts 2 hectare wijngrond, maar door het enorme succes was dit na 10 jaar al uitgebreid naar 9 hectare wijngaard. Tegenwoordig bezit Tua Rita 30 hectare wijngrond in de Val di Cornia, die prachtige vallei met zeezicht bij Suvereto en wordt het bedrijf geleidt door Stefano Frascolla, schoonzoon van Rita. Er wordt volledig gewerkt volgens de regels van de biologische wijnbouw. Dit is echter geen keuze geweest, maar volgens de familie de enige mogelijkheid om de stokken te ondersteunen. De bedoeling is dat de plant zichzelf leert beschermen tegen bedreigingen en ziektes. Dit kan alleen als de bodem, waarin de plant staat gezond is en men zo min mogelijk werkt met beschermingsmiddelen. Website: www.tuarita.it

Wijn uit Italië

In Italië worden vele serieuze en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste diversiteit aan wijnen en druiven. Van het uiterste noorden tot aan de hak worden wijnen gemaakt van veel diverse vaak autochtone druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Italiaanse wijnstreken als Piemonte, Toscane, Friuli en de Abruzzen zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.

Italiaanse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Italië zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: nebbiolo en sangiovese. Nebbiolo is hét druivenras van Piemonte en grote Italiaanse wijnen als Barolo en Barbaresco worden van dit druivenras gemaakt. Sangiovese staat voornamelijk aangeplant in Toscane, de streek van Chianti en Brunello di Montalcino. Maar niet alleen deze twee wijnen, de laatste jaren is er veel aandacht voor de Super-Tuscans. Wijnen van vaak internationale druivenrassen als merlot, cabernet sauvignon en syrah.


Italiaanse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Friuli en Alto Adige. Twee wijngebieden in het noordwesten van Italië. Hier wordt Italiaanse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als sauvignon, pinot grigio en chardonnay, maar ook van minder bekende rassen als ribolla giala, friulano en riesling. Bij de witte wijnen uit Toscane is het vaak vermentino die aan de basis staat en in Piemonte zijn er ook mooie voorbeelden te vinden van de chardonnay-druif.