Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Venica & Venica

De familie Venica

Daniele Venica startte dit domein in de jaren 30 van de vorige eeuw. Hier in het oosten van Friuli, tegen de Sloveense grens, is het belangrijkste gedeelte van Friuli terug te vinden. Daniele bouwde het domein op samen met zijn zoon Adelchi. Giorgio en Gianni, de zonen van Adelchi, hebben het domein gebracht tot waar het nu is. Met zo'n 30 hectare aan wijngaard beplant met zowel autochtone rassen als friulano en ribolla gialla, als met internationale rassen als sauvignon, chardonnay en merlot is het een uniek familiedomein dat gerekend wordt tot de top van de streek. Met de intrede van Giampaolo, Serena en Marta Venica is de vierde generatie inmiddels in het domein. De familie heeft "sustainability" hoog in het vandaal en er wordt gewerkt volgens de biodynamische wijnbouw. Alles in het teken van biodiversiteit en de verantwoordelijkheid om het land in juiste staat door te geven aan de nieuwe generatie. Website: www.www.venica.it

Wijn uit Italië

In Italië worden vele serieuze en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste diversiteit aan wijnen en druiven. Van het uiterste noorden tot aan de hak worden wijnen gemaakt van veel diverse vaak autochtone druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Italiaanse wijnstreken als Piemonte, Toscane, Friuli en de Abruzzen zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.

Italiaanse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Italië zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: nebbiolo en sangiovese. Nebbiolo is hét druivenras van Piemonte en grote Italiaanse wijnen als Barolo en Barbaresco worden van dit druivenras gemaakt. Sangiovese staat voornamelijk aangeplant in Toscane, de streek van Chianti en Brunello di Montalcino. Maar niet alleen deze twee wijnen, de laatste jaren is er veel aandacht voor de Super-Tuscans. Wijnen van vaak internationale druivenrassen als merlot, cabernet sauvignon en syrah.


Italiaanse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Friuli en Alto Adige. Twee wijngebieden in het noordoosten van Italië. Hier wordt Italiaanse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als sauvignon, pinot grigio en chardonnay, maar ook van minder bekende rassen als ribolla giala, friulano en riesling. Bij de witte wijnen uit Toscane is het vaak vermentino die aan de basis staat en in Piemonte zijn er ook mooie voorbeelden te vinden van de chardonnay-druif.