Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Cape Point Vineyards

Riandri Visser

Sinds 2016 is Riandri Visser verantwoordelijk voor de vinificatie. Daarvoor was zij enkele jaren de assistent van Duncan Savage en dit is duidelijk te proeven in de recente jaargangen. De wijngaarden van Cape Point worden door de werknemers voor de grap wel eens de lelijkste van de wereld genoemd. Omdat de wijngaarden zo dicht bij zee liggen staan zij altijd onder invloed van oceaanwinden en hierdoor zijn het geen strakke geleide rijen met wijnstokken, maar de wind heeft ook voordelen. Door de zeewind zijn de wijngaarden koeler dan andere en gaat het rijpingsproces van de druiven langzamer. De totaal 22 hectare aan wijngaard is bijna uitsluitend beplant met sauvignon blanc en sémillon. De bodem bestaat uit graniet en kleirijke grond hoger op de heuvels. Mede doordat de zee zoveel invloed heeft, zijn de wijngaarden altijd in een heel goede en gezonde staat. Tijdens het groeiproces is het noodzakelijk om de wijngaarden bij te houden, echter het gebruik van pesticiden en/of herbiciden is in zijn geheel niet noodzakelijk. De laatste jaren is er qua wijn maken weinig veranderd bij Cape Point Vineyards. Nog steeds ligt de focus zoals eerder gezegd bij witte wijnen en specifiek op drie verschillende stijlen. In de kelder wordt voor de vinificatie gebruik gemaakt van amfora’s en roestvrij stalen vaten. De bedoeling is om de wijnen zowel fris te houden als een bepaalde vulling mee te geven. Hierdoor wordt er met mate ook gebruik gemaakt van houtlagering, zonder dat deze gaat overheersen. Website: www.cpv.co.za

Bekijk hier ons gehele aanbod aan Zuid-Afrikaanse wijnen.


Zuid-Afrikaanse wijnen

In Zuid-Afrika worden al jaren gerenommeerde en bijzondere wijnen gemaakt. De wijnbouw in Zuid-Afrika is voornamelijk geconcentreerd in het uiterste zuidwesten van het land, in de provincie West-Kaap. West-Kaap is de vierde grootste provincie van de negen van Zuid-Afrika; met zijn 129.000 m² is het qua oppervlakte vergelijkbaar met Griekenland, maar telt het slechts 5,82 miljoen inwoners. Hiervan wonen er 3,74 miljoen in Kaapstad (vanaf 2011). Het is een zeer gevarieerde regio, zowel topografisch als klimatologisch, met een strook markante bergruggen langs de zuidelijke kustlijn. De westkust, en ook het plateau van de Karoo in het binnenland, is erg droog. De wijngebieden liggen bijna allemaal binnen twee tot drie uur rijden van de kust en profiteren optimaal van het overwegend mediterrane klimaat dat zeer gunstig is voor de druiventeelt..


Zuid-Afrikaanse rode wijn

Er zijn in Zuid-Afrika verschillende druiven voor rode wijn. De belangrijkste zijn: pinotage, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, cinsault en syrah. Pinot noir is de druif van de Walker Bay-regio en de beste Zuid-Afrikaanse wijnen van pinot noir komen uit de Hemel-en-Aarde Vallei. Cabernet sauvignon en merlot worden voornamelijk aangeplant in Stellenbosch en de regio Franschhoek. Tenslotte vormen Syrah en cinsault de basis voor de geweldige wijnen uit de Swartland-regio, zoals de beroemde wijnen van pioniers als Eben Sadie en Adi Badenhorst.


Zuid-Afrikaanse witte wijn

Witte wijnen worden uiteraard door het hele land gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn te vinden in de West-Kaap. Wijngebieden die hier gevestigd zijn, zijn Paarl, Kaapstad, Stellenbosch, Walker Bay en Swartland. Zuid-Afrikaanse witte wijn wordt gemaakt van bekende druivensoorten als chardonnay, sauvignon blanc, chenin blanc, maar ook van minder bekende druivensoorten als grenache blanc, Verdelho, colombard, viognier.


Zuid-Afrikaanse mousserende wijnen

Naast de stille wijnen produceert Zuid-Afrika ook mousserende wijnen die voornamelijk in de Westkaap worden gemaakt, de lokale naam is Vonkelwijn. Vonkelwijn wordt meestal gemaakt van chenin blanc, chardonnay en pinot noir en wordt gemaakt met de klassieke tweede gisting op fles.