Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Az. Agr. Claudia Ferrero

Claudia, Pepita & Giulia Härri

Toen Pablo Härri uit Zwitserland in het begin van de jaren '80 in Toscane arriveerde, leerde hij Claudia Ferrero kennen. Al snel leidde dit tot een liefdesrelatie en later de geboorte van hun drie dochters, Giulia, Pepita en Silvia. Claudia en Pablo bleven werken voor een groot domein in de streek en in 2002 startten zij met de bouw van hun eigen wijndomein in Montalcino. Zeven jaar later stopte Pablo met zijn werk en stortte zich op het eigen domein en zijn werk als consultant bij andere wijnhuizen. Niet met onverdeeld succes, want het kleine domein groeide snel in reputatie en naast de wijngaarden in Montalcino, werden er ook wijngaarden in de Maremma toegevoegd. Deze wijngaarden worden allemaal biologisch bewerkt en in de kleine kelder naast het huis worden de wijnen opgevoed. Na het plotselinge overlijden van Pablo hebben de dochters met hun moeder de leiding genomen, een domein dus met enkel dames aan het roer.

Wijn uit Italië

In Italië worden vele serieuze en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste diversiteit aan wijnen en druiven. Van het uiterste noorden tot aan de hak worden wijnen gemaakt van veel diverse vaak autochtone druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Italiaanse wijnstreken als Piemonte, Toscane, Friuli en de Abruzzen zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.

Italiaanse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Italië zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: nebbiolo en sangiovese. Nebbiolo is hét druivenras van Piemonte en grote Italiaanse wijnen als Barolo en Barbaresco worden van dit druivenras gemaakt. Sangiovese staat voornamelijk aangeplant in Toscane, de streek van Chianti en Brunello di Montalcino. Maar niet alleen deze twee wijnen, de laatste jaren is er veel aandacht voor de Super-Tuscans. Wijnen van vaak internationale druivenrassen als merlot, cabernet sauvignon en syrah.


Italiaanse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Friuli en Alto Adige. Twee wijngebieden in het noordwesten van Italië. Hier wordt Italiaanse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als sauvignon, pinot grigio en chardonnay, maar ook van minder bekende rassen als ribolla giala, friulano en riesling. Bij de witte wijnen uit Toscane is het vaak vermentino die aan de basis staat en in Piemonte zijn er ook mooie voorbeelden te vinden van de chardonnay-druif.