Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Champagne Henriot

Alice Tétienne

Meer dan 200 jaar maakt Champagne Henriot reeds elegante en perfect gestileerde champagnes. Nooit is er concessie gedaan aan kwaliteit en het streven om de mooiste champagnes te maken.  Tegenwoordig controleert het domein 35 hectare wijngaarden, de percelen zijn onder meer terug te vinden in Avenay, Chouilly, Epernay en Mareuil sur Ay; prestigieuze terroirs in de Champagnestreek. Naast deze percelen heeft het huis goede banden met een vaste groep boeren, welke dezelfde kwaliteitseisen hoog in het vaandel hebben staan. Zorgvuldig selecteert het huis de percelen welke ieder hun eigen inbreng in iedere cuvée hebben. Chardonnay heeft een grote inbreng in de verschillende cuvées en de druiven hiervoor komen voornamelijk uit dorpen als Chouilly, Oger, Avize, Mesnil-sur-Oger, Vertus en Cramant. Pinot noir, de tweede druif van het huis, wordt voornamelijk betrokken uit dorpen als Avenay, Verzy, Verzenay en Mailly. Ieder jaar is de kennis en stijl van de familie vereist om te komen tot de beste assemblage, om de unieke stijl te bewaken. Hier wordt gebruik gemaakt van een variabel, maar belangrijk deel reservewijn. De familie Henriot persoonlijk, geholpen door chef de cave Alice Tétienne, bewaakt de stijl van het huis. Het kenmerk van de wijnen van Henriot; alle cuvées hebben een groot deel chardonnay. De signatuur van het huis; verfijnd, elegant en zuiver. Website: www.champagne-henriot.com


Wijn uit Frankrijk

In Frankrijk worden vele bekende en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste wijnen en druiven. Van het noordenoosten tot aan de grens met Spanje worden wijnen gemaakt van veel diverse druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Franse wijnstreken als Bourgogne, Bordeaux, Rhône, Loire, Elzas, Jura en de Languedoc zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.


Franse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Frankrijk zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: pinot noir, cabernet sauvignon, merlot en syrah. Pinot noir is hét druivenras van Bourgogne en grote Franse wijnen als Volnay, Pommard, Corton en Clos de Vougeot worden van dit druivenras gemaakt. Cabernet sauvignon en merlot staan voornamelijk aangeplant in Bordeaux, de streek van Saint-Emilion en Margaux. Syrah tenslotte is de basis voor de grote wijnen uit de noordelijke Rhône zoals de bekende wijnen Côte-Rôtie en Hermitage.


Franse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Loire, Bourgogne en Elzas. Drie wijngebieden noordelijker gelegen in Frankrijk. Hier wordt Franse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris en riesling, maar ook van minder bekende rassen als aligoté, chasselas, gewurztraminer en melon de bourgogne. Bij de witte wijnen uit Bourgogne is het chardonnay die aan de basis staat en in de Loire zijn er mooie voorbeelden te vinden van de sauvignon-druif uit bijvoorbeeld Sancerre en Pouilly-Fumé.


Franse mousserende wijn

Naast de stille wijnen is Frankrijk natuurlijk bekend om de mousserende wijnen die gemaakt worden in uiteraard Champagne, maar ook in de Loire, Jura, Elzas en Bourgogne. In Champagne staan chardonnay, pinot noir en pinot meunier aan de basis van mousserende wijnen die gemaakt worden met de klassieke tweede gisting op fles. Wij bieden u verschillende mousserende wijnen uit Frankrijk aan waarvan de meeste biologisch gecertificeerd zijn en perfect zijn als aperitief of als begeleider van verschillende gerechten.