Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Bodegas Pujanza

Carlos san Pedro

Het wijngebied Rioja is grofweg opgedeeld in drie gebieden, te weten Rioja Alta, Rioja Baja en Rioja Alavesa. De laatstgenoemde is terug te vinden in Baskenland en de wijngaarden die hier liggen zijn rijk aan kalkgesteente. Op 25-jarige leeftijd zag Carlos san Pedro de potentie van verschillende wijngaarden rondom zijn geboortegrond bij de stad Laguardia en startte zijn Bodeags y Vinedos Pujanza. Al snel koos hij ervoor om "single-vineyard" wijnen te gaan maken om de expressie van ieder uniek terroir maximaal tot uiting te laten komen. Beschermd door het imposante Sierra Cantabria-gebergte zijn er een groot aantal kleinere wijngaarden voor de cuvée Hado en de vier belangrijkste singel-vineyards voor de Valdepaleo, Norte, Valcabada en San Juan de Anteportalatina. Ruim 20 jaar na de start wordt Pujanza gerekend tot de Premier Grand Cru's van Rioja en de wijnen vinden hun weg naar de internationale topgastronomie. Alle rode wijnen hebben tempranillo als basis en de twee witte wijnen worden gemaakt van viura. Website: www.bodegaspujanza.com


Wijn uit Spanje

Spanje wordt gezien als de slapende reus in de wijnwereld. Het is uiteraard een heel groot land waar in verschillende wijnstreken van noord tot zuid en van oost naar west ook veel verschillende stijlen van wijn gemaakt. Van de Sherry’s in het zuiden, de mousserende wijnen in de Penedes en de krachtige rode wijnen van Rioja en Ribera del Duero.


Spaanse rode wijn

Het allerbelangrijkste druivenras voor rode Spaanse wijn is tempranillo. Een druivensoort die in het land meerdere synoniemen heeft zo heet de druif tinto del païs in Ribera del Duero, tinto fino in de Penedes en cencibel in de wijnstreek La Mancha. Maar natuurlijk zijn er ook andere druiven en juist in snel opkomende wijnstreken als Bierzo waar mencia de belangrijkste druif is, Priorat met grenache en carignan of Valencia met zijn autochtone rassen als monastrell, forcalla, arco en bonicaire. Wijnland Spanje biedt enorm veel keus en diversiteit.


Spaanse witte wijn

In Spanje is uiteraard verdejo een belangrijk druivenras voor de witte wijnen en dan vooral voor de witte wijnen uit de wijnstreek Rueda. Meer in het noordoosten in de wijnstreek Galicië, waar herkomstbenamingen als Rias Baixas, Valdeorras en Monterrei zijn terug te vinden, zijn juist albarino en godello de belangrijkste druiven. In het oosten in Priorat daarentegen meer “Franse”druivenrassen als grenache blanc en macabeu. Diversiteit alom dus.


Spaanse mousserende wijn

Naast de stille wijnen is Spanje natuurlijk bekend om de mousserende wijnen die gemaakt worden in het noordoosten van het land rondom Barcelona. Hier in Penedes staan xarel.lo, macabeo en parellada aan de basis van mousserende wijnen die gemaakt worden met een tweede gisting op fles. Wij bieden u de Cava’s van Lacrima Baccus, cava’s die biologisch gecertificeerd zijn en perfect zijn als aperitief of als begeleider van een klassieke Spaanse paëlla.