Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Boschkloof & Saga Vineyards

Reenen Borman

Boschkloof is in 1995 opgericht door Jacques Borman. De wijngaarden en de farm zijn terug te vinden op de Polkadraai Hills net buiten Stellenbosch. Een gedeelte van de Wine of Origen Stellenbosch waar andere bekende wijnhuizen als De Toren Private Cellar ook gevestigd zijn. Toen Jacques het domein overnam stond er voornamelijk riesling aangeplant, maar hij besloot als snel om deze te vervangen voor druiven als cabernet sauvignon, merlot en syrah. De bodem, die rijk is aan graniet en "koffieklip", leent zich namelijk meer voor de druivensoorten. Van 1996 tot 2010 was het vader Jacques die verantwoordelijk was voor de wijnen, maar met de intrede van zoon Reenen werden de verantwoordelijkheden overgedragen. Voornamelijk syrah doet het erg goed op de wijngaarden en bijna ieder jaar horen de wijnen van deze druif bij de beste van het land. Naast zijn werkzaamheden bij Boschkloof heeft Reenen ook een samenwerking met twee business partners onder de naam Saga Vineyards. De wijnen worden gemaakt van druiven afkomstig van wijngaarden in Montagu en beginnen langzaam een cultstatus te krijgen.

Bekijk hier ons gehele aanbod aan Zuid-Afrikaanse wijnen.


Zuid-Afrikaanse wijnen

In Zuid-Afrika worden al jaren gerenommeerde en bijzondere wijnen gemaakt. De wijnbouw in Zuid-Afrika is voornamelijk geconcentreerd in het uiterste zuidwesten van het land, in de provincie West-Kaap. West-Kaap is de vierde grootste provincie van de negen van Zuid-Afrika; met zijn 129.000 m² is het qua oppervlakte vergelijkbaar met Griekenland, maar telt het slechts 5,82 miljoen inwoners. Hiervan wonen er 3,74 miljoen in Kaapstad (vanaf 2011). Het is een zeer gevarieerde regio, zowel topografisch als klimatologisch, met een strook markante bergruggen langs de zuidelijke kustlijn. De westkust, en ook het plateau van de Karoo in het binnenland, is erg droog. De wijngebieden liggen bijna allemaal binnen twee tot drie uur rijden van de kust en profiteren optimaal van het overwegend mediterrane klimaat dat zeer gunstig is voor de druiventeelt..


Zuid-Afrikaanse rode wijn

Er zijn in Zuid-Afrika verschillende druiven voor rode wijn. De belangrijkste zijn: pinotage, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, cinsault en syrah. Pinot noir is de druif van de Walker Bay-regio en de beste Zuid-Afrikaanse wijnen van pinot noir komen uit de Hemel-en-Aarde Vallei. Cabernet sauvignon en merlot worden voornamelijk aangeplant in Stellenbosch en de regio Franschhoek. Tenslotte vormen Syrah en cinsault de basis voor de geweldige wijnen uit de Swartland-regio, zoals de beroemde wijnen van pioniers als Eben Sadie en Adi Badenhorst.


Zuid-Afrikaanse witte wijn

Witte wijnen worden uiteraard door het hele land gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn te vinden in de West-Kaap. Wijngebieden die hier gevestigd zijn, zijn Paarl, Kaapstad, Stellenbosch, Walker Bay en Swartland. Zuid-Afrikaanse witte wijn wordt gemaakt van bekende druivensoorten als chardonnay, sauvignon blanc, chenin blanc, maar ook van minder bekende druivensoorten als grenache blanc, Verdelho, colombard, viognier.


Zuid-Afrikaanse mousserende wijnen

Naast de stille wijnen produceert Zuid-Afrika ook mousserende wijnen die voornamelijk in de Westkaap worden gemaakt, de lokale naam is Vonkelwijn. Vonkelwijn wordt meestal gemaakt van chenin blanc, chardonnay en pinot noir en wordt gemaakt met de klassieke tweede gisting op fles.