Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Domaine Charvin

Laurent Charvin

Absoluut één van de beste bewaarde geheimen van de streek rondom Chateauneuf-du-Pape is het domein van Laurent Charvin. In totaal heeft het domein 21 hectare aan wijngaarden, 8 hectare in de appellatie Châteauneuf-du-Pape en 13 hectare voor de Côtes-du-Rhône en zijn verleidelijke Vin de Pays. De wijngaarden hebben een noordelijke ligging waardoor deze wat koeler zijn dan andere wijngaarden in deze mooie streek. Laurent waakt over zijn stokken als een herder over zijn kudde. De druivenstokken zijn gemiddeld ouder dan 50 jaar en grenache is de belangrijkste druif. Lage rendementen, biologische wijnbouw, niet ontstelen, geen gebruik van hout in de kelder en zo min mogelijk ingrijpen is zijn devies. Als zesde generatie op het familiedomein heeft hij het domein de laatste jaren naar grote hoogten gestuwd. Wij zijn trots een gedeelte van zijn wijnen exclusief te mogen distribueren voor de Nederlandse markt.


Wijn uit Frankrijk

In Frankrijk worden vele bekende en uiterst bijzondere wijnen gemaakt. Het is wellicht het wijnland met de grootste wijnen en druiven. Van het noordenoosten tot aan de grens met Spanje worden wijnen gemaakt van veel diverse druivenrassen. Wijn is een onderdeel van de cultuur van het land en een maaltijd zonder wijn is hier ondenkbaar. Franse wijnstreken als Bourgogne, Bordeaux, Rhône, Loire, Elzas, Jura en de Languedoc zijn zo maar een paar van de unieke wijnstreken die in het land te vinden zijn.


Franse rode wijn

De belangrijkste druiven voor rode wijn in Frankrijk zijn zonder een ander druivenras te kort te willen doen: pinot noir, cabernet sauvignon, merlot en syrah. Pinot noir is hét druivenras van Bourgogne en grote Franse wijnen als Volnay, Pommard, Corton en Clos de Vougeot worden van dit druivenras gemaakt. Cabernet sauvignon en merlot staan voornamelijk aangeplant in Bordeaux, de streek van Saint-Emilion en Margaux. Syrah tenslotte is de basis voor de grote wijnen uit de noordelijke Rhône zoals de bekende wijnen Côte-Rôtie en Hermitage.


Franse witte wijn

In het hele land worden natuurlijk witte wijnen gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn toch wel Loire, Bourgogne en Elzas. Drie wijngebieden noordelijker gelegen in Frankrijk. Hier wordt Franse wijn gemaakt van bekende druivenrassen als chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris en riesling, maar ook van minder bekende rassen als aligoté, chasselas, gewurztraminer en melon de bourgogne. Bij de witte wijnen uit Bourgogne is het chardonnay die aan de basis staat en in de Loire zijn er mooie voorbeelden te vinden van de sauvignon-druif uit bijvoorbeeld Sancerre en Pouilly-Fumé.


Franse mousserende wijn

Naast de stille wijnen is Frankrijk natuurlijk bekend om de mousserende wijnen die gemaakt worden in uiteraard Champagne, maar ook in de Loire, Jura, Elzas en Bourgogne. In Champagne staan chardonnay, pinot noir en pinot meunier aan de basis van mousserende wijnen die gemaakt worden met de klassieke tweede gisting op fles. Wij bieden u verschillende mousserende wijnen uit Frankrijk aan waarvan de meeste biologisch gecertificeerd zijn en perfect zijn als aperitief of als begeleider van verschillende gerechten.