Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Vinification intégrale en barrique

Vinification intégrale en barrique is een relatief nieuwe en onbekende techniek voor het vinifiëren van hoogwaardige rode wijnen. In dit blog behandelen wij wat vinification intégrale is en wat de voordelen zijn van deze techniek.

Vinification intégrale en barrique

’Vinification intégrale en barrique’ is een relatief nieuwe en onbekende techniek voor het vinifiëren van hoogwaardige rode wijnen. Deze vinificatiemethode wordt inmiddels zo’n 15 jaar gebruikt. Hoogtijd voor een toelichting over deze vinificatie techniek.

Wat is vinification intégrale


Zoals de naam al doet vermoeden, vindt alle vinificatie, inclusief maceratie alcoholische en malolactische fermentaties, plaats in een houten vat. Eigenlijk net zoals bijvoorbeeld in Bourgogne al eeuwen lang witte wijnen worden gevinifieerd. Dit met één belangrijk verschil; bij witte wijn is het sap voorafgaand aan vinificatie geperst waardoor er nauwelijks vaste delen tijdens vinificatie aanwezig zijn in het vat. Voor vinificatie van rode wijn dient het vat gevuld te worden met de hele (niet geperste) druiven. 

Deze barriques hebben een ruimere opening in het dekseldeel die de wijnmaker in staat stellen om het vat te vullen met hele druiven en na het doorlopen van de alcoholische vergisting de pulp te verwijderen. Door het hout vanaf het begin in contact te brengen met het sap dat vrijkomt uit de intacte bessen en de vaste delen van de druif wordt het hout gelijkmatiger en beter geïntegreerd en wordt de temperatuur bij vergisting op natuurlijke wijze getemperd. De regelmatige rotatie – één of twee keer per dag – van het vat, zorgt voor een zachte en meer gelijkmatige extractiemethode. 

Aan het einde van de alcoholische fermentatie wordt het sap afgetapt en worden de vaste delen geperst. De wijn gaat terug in het vat voor de gewenste rijping. De techniek is door zijn bewerkelijkheid kostbaar en niet geschikt voor grotere volumes. Het is een pure techniek waarbij de wijn gedurende het gehele proces in contact is met hetzelfde natuurlijke en ademende materiaal wat resulteert in zeer verfijnde wijnen.

De voordelen van vinification intégrale


Bij vinification intégrale vindt het gehele vinificatieproces plaats in het houten vat waardoor het volledig aromatische potentieel van de druiven behouden wordt. Naast de snellere en meer gelijkmatige integratie van de houtinvloeden, zorgt deze methode voor een zachtere extractie. In het liggende vat ontstaat tijdens de vinificatie een zachte constante stroming waardoor het sap zeer gelijkmatig in contact is met de droesem. Daarnaast wordt het vat 1 tot 2 maal per dag geroteerd waardoor de gehele droesem voortdurend in contact blijft met het sap zonder het proces daarbij ruw te verstoren met methoden als pigeage (het onderdompelen van de hoed, de droesem) of remontage (overpompen van de hoed). Hierdoor ontwikkelt de wijn vettige en zijdezachte tannines. 

Tijdens de maceratie en vinificatie is er beperkte zuurstof inwerking als gevolg van de ademende poriën van het hout. Deze zogenaamde micro-oxygenatie draagt bij aan een zachtere structuur en grotere stabiliteit van de wijn. 

Na rotatie van het vat laat men het koolzuurgas dat tijdens de vinificatie ontstaat ontsnappen waardoor er geen overdruk in het vat ontstaat. De combinatie van intracellulaire vergisting die plaatsvindt in de nog hele druiven met de in het vat aanwezige koolzuurgas draagt bij aan meer primair fruit expressie van de wijn.

Wijnen met vinification intégrale


Al met al resulteert het toepassen van vinification intégrale in wijnen met meer rondeur, meer volume, meer substantie en meer complexiteit. Daarnaast zijn de wijnen meer gedetailleerd en worden zij gekenmerkt door een zachte, zijdeachtige afdronk. 


Een sprekend voorbeeld zijn de rode wijnen van Guillaume Boillot. De getalenteerde Guillaume kreeg van zijn vader al vanaf 2012 de verantwoordelijkheid over de rode wijnen van Domaine Henri Boillot in Meursault. Vanaf oogstjaar 2019 is Guillaume er volledig verantwoordelijk voor het domein. 


Daarnaast lanceerde hij onlangs, ook in Meursault, samen met zijn echtgenote het spiksplinternieuwe domein Camille & Guillaume Boillot. Voor zijn rode wijnen heeft Guillaume in samenwerking met Tonnelier Tremeaux speciaal vaten ontwikkeld voor toepassing van vinification intégrale. Het resultaat is ronduit verbluffend. Zijn wijnen worden dan ook gerekend tot de beste van Bourgogne.

Maak kennis met de wijnen van Guillaume Boillot

Deze rode wijnen van Domaine Henri Boillot en Domaine Camille & Guillaume Boillot zijn gevinifieerd volgens de methode vinification intégrale en barrique.

€ 107,90

Op voorraad

Volnay 1er Cru Les Chevrets 2017
De premier cru Les Chevrets heeft een prachtige dieprode kleur. De wijn heeft veel structuur en een rijke geur met rijp rood fruit en een zekere kruidigheid. De smaak is breed en rijk met fijne tonen van de houtlagering.
Producent Herkomstbenaming Stijl
Henri Boillot Volnay 1er Cru Rijk & Uitbundig
Houtgebruik Werkwijze Formaat
Ja Biologisch werkend 750 ml

€ 150,30

Op voorraad

Pommard 1er Cru 2022
De wijn heeft een prachtige robijnrode kleur. De wijn heeft veel structuur en een rijke bouquet met rijp rood en zwart fruit, maar ook iets sinaasappel. De smaak is breed en rijk met fijne tonen van de houtlagering. Prachtig voorbeeld van een Pommard.
Producent Herkomstbenaming Stijl
Domaine C & G Boillot Pommard 1er Cru Krachtig & Robuust
Houtgebruik Werkwijze Formaat
Ja Biologisch werkend 750 ml

€ 112,50

Op voorraad

Volnay 1er Cru Les Fremiets 2018
De premier cru Les Frémiets heeft een prachtige dieprode kleur. De wijn heeft veel structuur en een rijke geur met rijp rood fruit en een zekere kruidigheid. De smaak is breed en rijk met fijne tonen van de houtlagering.
Producent Herkomstbenaming Stijl
Henri Boillot Volnay 1er Cru Rijk & Uitbundig
Houtgebruik Werkwijze Formaat
Ja Biologisch werkend 750 ml