Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

De Toren Private Cellar

Albie Koch & Charles Williams

The Truth is in the Vine’; slechts zes simpele woorden op de muren van de kelder van De Toren Private Cellar. En toch geven ze keurig de filosofie van het landgoed weer, een benadering die - in iets meer dan 20 jaar - deze boutique winery in Stellenbosch heeft verheven tot een van Zuid-Afrika's meest gerespecteerde wijnproducenten. Met een niet aflatende focus op het maken van voortreffelijke Bordeaux-blends, zijn de wijnen van De Toren wereldwijd begeerd geworden.  Maar allereerst, De Toren begon met een uitzicht. Betoverd door de panoramische vergezichten van de boerderij die zich uitstrekken van de Helderberg, over False Bay en over de Tafelberg, kochten de oprichter, Emil den Dulk en zijn vrouw Sonette, het landgoed in 1991. Emil zag het potentieel van de wijngaarden op de flanken van de Polkadraai Hills. Hij stelde de getalenteerde Albie Koch aan als wijnmaker en het eerste oogstjaar was direct een groot succes. In de 20 jaar na de eerste oogst van 1999 leggen de door Cabernet gedomineerde De Toren Fusion V en de door Merlot aangedreven De Toren Z de lat voor Bordeaux-blends uit Zuid-Afrika voortdurend hoger.  Emil verliet De Toren in 2018 en vanaf die dag is Albie Managing Director. Zijn rechterhand werd vanaf die dag verantwoordelijk voor de wijnen. Charles Williams zijn wijnen staan bekend om de complexiteit, het rijpingspotentieel, de toegankelijkheid en vanzelfsprekend de torenhoge kwaliteit. Website: www.de-toren.com

Bekijk hier ons gehele aanbod aan Zuid-Afrikaanse wijnen.


Zuid-Afrikaanse wijnen

In Zuid-Afrika worden al jaren gerenommeerde en bijzondere wijnen gemaakt. De wijnbouw in Zuid-Afrika is voornamelijk geconcentreerd in het uiterste zuidwesten van het land, in de provincie West-Kaap. West-Kaap is de vierde grootste provincie van de negen van Zuid-Afrika; met zijn 129.000 m² is het qua oppervlakte vergelijkbaar met Griekenland, maar telt het slechts 5,82 miljoen inwoners. Hiervan wonen er 3,74 miljoen in Kaapstad (vanaf 2011). Het is een zeer gevarieerde regio, zowel topografisch als klimatologisch, met een strook markante bergruggen langs de zuidelijke kustlijn. De westkust, en ook het plateau van de Karoo in het binnenland, is erg droog. De wijngebieden liggen bijna allemaal binnen twee tot drie uur rijden van de kust en profiteren optimaal van het overwegend mediterrane klimaat dat zeer gunstig is voor de druiventeelt..


Zuid-Afrikaanse rode wijn

Er zijn in Zuid-Afrika verschillende druiven voor rode wijn. De belangrijkste zijn: pinotage, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, cinsault en syrah. Pinot noir is de druif van de Walker Bay-regio en de beste Zuid-Afrikaanse wijnen van pinot noir komen uit de Hemel-en-Aarde Vallei. Cabernet sauvignon en merlot worden voornamelijk aangeplant in Stellenbosch en de regio Franschhoek. Tenslotte vormen Syrah en cinsault de basis voor de geweldige wijnen uit de Swartland-regio, zoals de beroemde wijnen van pioniers als Eben Sadie en Adi Badenhorst.


Zuid-Afrikaanse witte wijn

Witte wijnen worden uiteraard door het hele land gemaakt, maar de belangrijkste gebieden voor witte wijn zijn te vinden in de West-Kaap. Wijngebieden die hier gevestigd zijn, zijn Paarl, Kaapstad, Stellenbosch, Walker Bay en Swartland. Zuid-Afrikaanse witte wijn wordt gemaakt van bekende druivensoorten als chardonnay, sauvignon blanc, chenin blanc, maar ook van minder bekende druivensoorten als grenache blanc, Verdelho, colombard, viognier.


Zuid-Afrikaanse mousserende wijnen

Naast de stille wijnen produceert Zuid-Afrika ook mousserende wijnen die voornamelijk in de Westkaap worden gemaakt, de lokale naam is Vonkelwijn. Vonkelwijn wordt meestal gemaakt van chenin blanc, chardonnay en pinot noir en wordt gemaakt met de klassieke tweede gisting op fles.