Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen

Clos la Néore

De ongekroonde Grand Cru van Sancerre. Een unieke wijn, die volledig laat zien waarom Chavignol en dan specifiek de Monts Damnés het beste terroir van de appellatie is.
Herkomstbenaming Sancerre
Druivenras(sen) sauvignon blanc
Stijl Rijk & Uitbundig

Niet online beschikbaar

Zet op wensenlijst

De wijnmaker

De producent Land Streek
Domaine Edmond Vatan Frankrijk Loire
Over de maker Eén van de best bewaarde geheimen van de Loire is Domaine Edmond Vatan. De laatste jaren echter heeft het domein een absolute cult-status gekregen. De wijn, Clos la Néore, wordt gezien als het absolute pronkstuk van het dorp Chavignol. Het domein kreeg grote naam door Edmond Vatan die 60 jaar lang de wijnen maakte. Heel traditioneel en klassiek. Vanaf 2008 maakt zijn dochter Anne, samen met haar vader, de wijn. Clos la Néore is namelijk nog de enige wijn die gemaakt wordt. Andere wijngaarden buiten deze monopole zijn voor langere tijd verhuurd aan wijnmakers uit het dorp Chavignol. Het domein heeft een heel oude klassieke kelder in het hart van het dorp. Hier wordt de wijn gemaakt, handmatig gebotteld, geëtiketteerd en voorzien van de unieke groene waxcapsule.
Werkwijze Biologisch werkend

Details

Wijngaard Clos la Néore is een wijngaard op de Monts Damnés, de befaamde helling in het dorp Chavignol in de appellatie Sancerre. Deze monopole meet 1 hectare en is aangeplant in 1970. Edmond Vatan rooide de wijngaard in 1959 en liet deze 10 jaar braak liggen, alvorens met herplanting te beginnen via een "selection massale". De wijngaard is rijk aan een kimmeridgien-gesteente, het unieke terroir van deze befaamde helling.
Vinificatie Na de oogst worden de wijnen direct naar de kleine kelder in het hart van Chavignol gebracht. De druiven worden geperst en het sap in grote staande vaten gepompt voor de alcoholische gisting. Hiervoor worden geen gisten toegevoegd. Na ongeveer 8 maanden wordt de wijn gebotteld en krijgt dan een flesrijping in de kelders van het domein.
Houtgebruik Neen
Bewaarpotentieel 10 jaar en langer na de oogst
Alcoholpercentage 14%
Afsluiter Natuurkurk