Het aanbod van onze online shop is gericht op mensen die minimaal 18 jaar oud zijn.
Bevestig uw leeftijd om door te gaan.
Ze zijn er weer! Vanaf begin april tot 24 juni kunnen weer genieten van het aspergeseizoen. Heerlijke delicate witte asperges; het witte goud van de zandgronden in Brabant en Limburg. Maar welke wijn schenk je bij witte asperges? Wij helpen je graag op weg.
Witte asperges groeien onder de grond en worden dan ‘gestoken’. Omdat ze nog geen daglicht hebben gezien, blijven ze mooi wit en zeer delicaat. Goede asperges zijn sappig; ze moeten piepen als je ze over elkaar laat schuiven. Ze smaken redelijk vol, hebben een zoete smaakaanzet met in de nasmaak een kenmerkend verfijnd bittertje.
Dit vraagt om specifieke wijnen. De begeleidende wijnen moeten zacht, fris, zuiver en ingetogen zijn; een te volle of krachtige wijn overvleugelt al snel de delicate asperges. Daarnaast wil je een wijn met een verfijnd aromatisch karakter en milde opwekkende zuren.
Zoals bij alle wijn-spijs adviezen geldt dat de keus van de wijn sterk afhankelijk is van de bereidingswijze en de overige ingrediënten de worden gecombineerd.
Asperges rauw of gekookt; een groot verschil
Rauwe asperges smaken heel puur, knisperend en
sappig. Je kunt witte asperges heel dun schaven en in een salade verwerken. Het
bittertje in de asperges komt dan meer naar voren. Kies in dit geval dan voor
een opwekkende droge witte wijn als de Grüner Veltliner Terrassen 2021 van
Weingut Rabl.
Ga je asperges koken dan neemt de intensiteit van de smaak af. Het
mondgevoel verandert eveneens, want de asperges smaken zachter, zoeter en
ronder. Dat geldt dan ook voor de wijn; dus kies een wijn met zachtere zuren
zoals bijvoorbeeld de Pinot Blanc/Weisser burgunder, Silvaner, of Grenache
blanc.
Bereiding verandert de keus
Ga je extra ingrediënten toevoegen aan de gekookte witte
asperges, dan bepalen die ingrediënten mede de keus van je wijn.
Wij maakten alvast de perfecte combinaties:
Grüner Veltliner Terrassen
Weingut Rabl
Verfijnd sappige grüner veltliner uit het Kamptal met veel fruit en een droge afdronk. Licht kruidig en veel spanning.
Heerlijk bij frisse salade met dun geschaafde rauwe asperges of asperges met lamsoor.
Weisser Burgunder vom Löss
Weingut Josef Michel
De wijn heeft duidelijk tonen van geel fruit en fijne zuren. Lekkere rijpe smaak met tegelijk fijne frisse zuren.
Heerlijk bij aspergesalade met erwten, bieslookolie en dressing op basis van karnemelk.
Hangen-Weisheim Silvaner
Weingut Frey
Zuiver aromatisch en expressieve wijn uit Rheinhessen. Mooi rijp fruit in zowel geur als smaak. Mondvullend, intens en mooie zuren in de afdronk.
Heerlijk bij klassiek asperges a la Flamande (Asperges met ham, gekookt eitje en geklaarde boter)
Verdicchio di Matelica
Stefano Zoli
Aromatische en karaktervolle verdicchio met in de geur en smaak frisse citrus en florale tonen. Fijne aciditeit en mineraliteit in de smaak met een lange afdronk.
Heerlijk bij frisse aspergesalade met vinaigrette.
Terroir Historic blanc
Terroir al Limit
Verfijnde wijn uit Priorat met in de neus gekonfijt citrusfruit en abrikoos. Tegelijk ook kruidige tonen als kamille. Alles komt ook terug in de smaak. Mooie mineraliteit en zelfs iets hartigs in de afdronk.
Heerlijk bij asperges met zalm en Hollandaise saus.
Ronceray
Château de Plaisance
Elegante droge chenin uit de Loire. Energiek met citrusfruit en steenfruit. Houtlagering op de achtergrond met goede mineraliteit. Goede vulling en veel lengte.
Heerlijk bij asperge met (Bresse) kip en saffraan aardappelen.
Asperge wijnen
€ 15,40
Op voorraad
Producent | Herkomstbenaming | Stijl |
---|---|---|
Weingut Josef Michel | Baden | Fris & fruitig |
Houtgebruik | Werkwijze | Formaat |
Neen | Biologisch werkend | 750 ml |
€ 26,40
Op voorraad
Producent | Herkomstbenaming | Stijl |
---|---|---|
Terroir al Limit | Priorat | Aromatisch |
Houtgebruik | Werkwijze | Formaat |
Neen | Biologisch-Biodynamisch | 750 ml |