Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

De terroir-wijnen van Az. Agr. Emidio Pepe

Emidio Pepe geldt als de levende legende van de Abruzzen. Emidio produceert sensationele terroirwijnen met een fenomenaal oplegpotentieel.

Emidio Pepe, levende legende van de Abruzzen

Emidio is geboren in 1932 in een echte wijnmakers familie. Zijn vader en grootvader produceerden al sinds 1889 wijn onder de naam Casa Pepe. Het is daarom meer dan logisch dat Emidio al van jongs af aan in de kelder en in de wijngaarden te vinden was. Na jarenlang ervaring op doen bij zijn familie, besluit hij in 1964 om voor zichzelf te beginnen en zijn eigen wijnen te gaan produceren. .

Al vanaf zijn start in 1964 geloofde Emidio al sterk in het rijpingspotentieel van trebbiano en montepulciano. Voor vele was dit onwaarschijnlijk en zij hadden er dan ook weinig vertrouwen in. Door zijn toewijding aan deze lokale druivenrassen heeft hij juist iedereen het tegendeel bewezen. Tot op de dag van vandaag zorgt hij nog steeds persoonlijk voor al zijn wijngaarden, van het snoeien tot de oogst. De natuur is leidend en met de ervaring van meer dan vijftig oogstjaren, weet hij hoe hij de wijngaarden en stokken moet begeleiden. Zonder ooit in te grijpen beschermd hij zijn wijngaarden tegen chemicaliën en hij baseert al zijn werk op de familietradities, respect voor de natuur, druif en terroir. Emidio Pepe wordt tegenwoordig geassisteerd door zijn kinderen en kleinkinderen op het wijngoed.

Met ingang van 2020 lanceert Az. Agr. Emidio Pepe 2 nieuwe single-vineyard wijnen. Het betreft feitelijk een differentiatie van de twee oudste percelen van Emidio Pepe. Vanaf 2020 worden deze percelen niet alleen afzonderlijk gevinifieerd, maar ook onder een eigen wijngaard benaming gebotteld, te weten ‘Branella’ en ‘Casa Pepe’. Emidio wist altijd al dat het fruit van beide plots onderscheidend was. Deze eigenheid werd onderschreven door het recentelijk uitgevoerd geologische onderzoek waarbij de bodemsamenstelling uitvoerig in kaart werd gebracht. In het streven naar ultieme terroirexpressie worden deze afzonderlijke wijngaarden separaat gevinifieerd en gebotteld. Per jaargang 2020 wordt er dus geen Montepulciano vecchie vigne meer geproduceerd, maar wordt deze cuvee vervangen door de 2 single-vineyard Montepulciano’s ‘Branella’ en ‘Casa Pepe’.

Al in het begin van de jaren zeventig begon Emidio Pepe met het herplanten van de wijngaard die door de familie de ‘Moederwijngaard’ wordt genoemd, Casa Pepe, waar ze ook voor andere wijngaarden hun wijnstokken reproduceren via massale selectie. Emidio Pepe stond bekend als een meester-enter. Elke nieuw aangeplante stok werd door hem zelf gekloond, geënt en geplant. De Casa Pepe-wijngaard, die slechts 0,08 hectare beslaat en zich net buiten de moderne wijnmakerij bevindt, werd aangeplant met behulp van het traditionele pergola-trainingssysteem. Deze wijngaard was echter niet de enige bron van de flagship-wine van Emidio Pepe, de Montepulciano d’Abruzzo Vecchie Vigne. De tweede bron, de Branella-wijngaard (2 hectare), eveneens beplant met het Pergola-trainingssysteem, bevindt zich op korte afstand van de wijnmakerij en werd in 1966 door Emidio Pepe gekocht. Na uitvoerige studies verschijnen deze percelen per 2020 als single-vineyard wijnen op de markt.

‘Branella’ versus ‘Casa Pepe’

Klik hier voor een uitgebreid verslag van het geologisch onderzoek:

Branella vs Casa Pepe