Het aanbod van onze online shop is gericht op mensen die minimaal 18 jaar oud zijn.
Bevestig uw leeftijd om door te gaan.
Wat is de VDP? En hoe zit het ook weer met Guts-wein, Orts-wein en Lage-wein. En wat is het belang van deze classificatie? Wij leggen het u graag uit.
Bij kwaliteitswijnen
uit Duitsland pronkt vaak het embleem van de Adelaar met druiventros op
de capsule. Dit is het logo van de VDP (die Prädikatsweingüter). VDP, de
afkorting voor Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter. Reeds
geruime tijd groeperen meerdere wijnproducenten zich, met als doel een eigen
wijngaard- of wijnclassificatie op te stellen. Dit mede geinspireerd op het
classificatie systeem in Bourgogne. In het kader daarvan kunnen ze hun eigen
strengere regels voor de wijnproductie opstellen. VDP de bekendste en by far meest
invloedrijke groepering in Duitsland. De VDP werd
opgericht in het jaar 1910. Het was oorspronkelijk een groep producenten uit de
streken Rheinhessen, Rheingau, Mosel en Pfalz. Hun doel was om wijn te
promoten, die gemaakt werd zonder mostverrijking. In die tijd werd dit
‘naturweine’ genoemd. Eind jaren 60 werd "Naturwein" uit de Duitse
wijnwetgeving geschrapt en vervolgens in 1971 werd het concept
"Prädikatswein" ingevoerd. Ook VDP veranderde hun naam en stelde een
nieuw statuut op. Als je lid wou worden van de VDP, moest je aan nog hogere
normen kunnen beantwoorden. Vandaag de dag telt de VDP ongeveer 200 wijndomeinen,
verspreid over alle Duitse wijnregio’s. Uitsluitend wijndomeinen die lid zijn
van de VDP mogen het embleem van de Adelaar met druiventros gebruiken.
Alle
wijndomeinen die behoren tot de VDP hebben samen ongeveer 5% van het totale
Duitse wijnbouwareaal in bezit. Aangezien de VDP zeer strenge voorschriften en
regels oplegt aan hun leden, liggen de maximumopbrengsten als gevolg ook veel
lager. De leden worden om de 5 jaar gecontroleerd op het naleven van alle
voorschriften en regels. Indien deze niet voldoende of helemaal niet worden
nageleefd, kunnen de domeinen in kwestie uitgesloten worden bij de VDP. Het belang van
classificatie De VDP hecht
groot belang aan de herkomst van hun wijnen. Zo hebben ze hun eigen
‘wijngaardclassificatiesysteem’, dat 4 verschillende niveaus bevat. Deze staan
niet officieel in de Duitse wijnwetgeving en gelden dus enkel voor de
VDP-leden. De
VDP-categorieën: VDP Gutswein Dit zijn
regionale wijnen, qua stijl vergelijkbaar met generieke of regionale wijnen in
de Bourgogne, die afkomstig zijn van de bedrijven van een lid in een bepaald
gebied. Zij moeten voldoen aan de algemene normen die door de VDP zijn
voorgeschreven. De maximaal toegestane opbrengst is 75hL/ha. VDP Ortswein Het equivalent
van dorpswijnen in de Bourgogne, afkomstig van de beste wijngaarden binnen de
grenzen van een dorp of stad met gebruikmaking van druivenrassen die typisch
zijn voor hun regio. De maximaal toegestane opbrengst is ook hier 75hL/ha. VDP Erste Lage Dit is een
aanduiding voor eersteklas wijngaarden met onderscheidende kenmerken en is het
equivalent van premier cru-wijnen uit de Bourgogne. Dit zijn wijnen van
uitstekende kwaliteit en met rijpingspotentieel. Er gelden strengere regels
voor druiventeelt en wijnbereiding. Er mogen alleen druivenrassen worden
gebruikt die de plaatselijke vereniging het meest geschikt heeft bevonden, voor
een bepaalde plaats of een bepaald perceel. De maximaal toegestane opbrengst
ligt lager (60hL/ha). De druiven moeten met de hand worden geoogst en moeten
ten minste rijp genoeg zijn om voor de Spätlese-status in aanmerking te komen.
De wijn moet worden geproduceerd volgens "traditionele
wijnbouwtechnieken". Het dorp en de naam van de wijngaard moeten tevens op
het etiket worden vermeld. VDP Grosse
Lage Het equivalent
van de grand cru's uit de Bourgogne. Dit zijn de beste percelen in de beste
wijngaarden. De percelen zijn door de plaatselijke verenigingen nauwkeurig
afgebakend als de percelen waarvan de kwaliteiten in de afgewerkte wijn
waarneembaar zijn. Deze wijnen moeten van uitstekende kwaliteit zijn en een
lang rijpingspotentieel hebben. Er gelden nog
strengere regels: de maximumopbrengst is lager dan voor wijnen van de
"Erste Lage" (50hL/ha) en de keuze van druivenrassen is beperkter. De
toegestane druivenrassen verschillen naargelang van de Anbaugebiete. Voor
Grosse Lage is Riesling toegestaan in alle Anbaugebieten (zij het alleen voor
gebotrytiseerde wijnen in Ahr) en Spätburgunder in alle Anbaugebieten behalve
Mosel en Nahe. Afhankelijk van de Anbaugebiete kunnen diverse andere druiven
worden toegestaan. Droge witte
wijnen mogen niet eerder op de markt komen dan de 1 september van het jaar dat
volgt op de oogst. Rode wijnen moeten ten minste 12 maanden op eikenhout rijpen
en mogen pas vanaf 1 september van het daaropvolgende jaar worden vrijgegeven.
Zoetere Prädikat-wijnen mogen op 1 mei na de oogst worden vrijgegeven. Droge wijnen
die zijn gemaakt van druiven uit Grosse Lage worden aangeduid met Grosses
Gewächs. De term "Grosses Gewächs" mag niet op het etiket worden
vermeld; in plaats daarvan wordt het VDP-handelsmerk "GG" gebruikt.
Alleen de naam van de wijngaard wordt op het etiket vermeld en niet het dorp
(vergelijkbaar met grands crus in de Bourgogne). Bekijk hier
het VDP assortiment van Wijnkooperij De Lange.