Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Talking Terroir - Meursault 1er Cru Perrières

Meursault 1er Cru Les Perrières, de ongekroonde Grand Cru van de Côte de Beaune. Lees hier meer informatie over deze bijna mythische premier cru uit Bourgogne.

Het dorp Meursault spreekt vele liefhebbers van Bourgogne wijnen tot de verbeelding vanwege de prachtige witte wijnen, die er gemaakt worden. Vooral de laatste jaren hebben de Franse wijnen uit dit dorp een enorme status gekregen. De wijngaarden van Meursault beslaan in totaal een oppervlakte van 391,7 hectare, waarvan het overgrote deel (381,04 ha) is beplant met chardonnay. De oppervlakte in Meursault wordt vaak nog weergegeven in ouvrées. Dit is een oude oppervlaktemaat in Bourgogne en 1 hectare komt overeen met 24 ouvrées.

Het dorp Meursault en zijn terroir
De harde kalksteente die in de Côte de Nuits bij Nuits-Saint-Georges diep onder de grond verdwijnt, komt hier bij Meursault weer tevoorschijn. Naarmate men zich meer zuidwaarts in de Côte-d’Or beweegt maakt pinot noir steeds meer plaats voor chardonnay. Bijna nergens in de Côte de Beaune doet chardonnay het beter dan hier in Meursault. In het dorp zelf vindt men langs de dorpsstraten een aaneenschakeling van huisjes van de wijngaardwerkers, vermengd met meer imposante woningen. In het centrum van het dorp, met het in 2020 vernieuwde dorpsplein, staat een 53 meter hoge kerktoren, die van ver voor iedereen herkenbaar is. De eerste bewijzen van wijnbouw in en rond Meursault zijn uit 1098 toen er wijnstokken geplant werden door de monniken van Cîteaux. De herkomstbenaming van Meursault werd overigens officieel vastgelegd door het INAO in 1937.

De lieu-dits en premier cru’s van Meursault.
De appellatie Meursault heeft in totaal 53 erkende “lieu-dits”. Dit zijn benoemde wijngaarden die naast de gemeente-appellatie op het etiket mogen worden vermeld. Bekende voorbeelden zijn Les Tillets, Les Grand Charrons, Les Narvaux en les Rougeots.

Voor de premier cru’s lijkt het ons interessant om de gehele lijst te benoemen. Voor de witte wijnen zijn het de volgende erkende premier cru’s:
• Les Cras
• Les Caillerets
• Les Santenots Blancs
• Les Plures
• Les Santenots du Milieu
• Charmes
• La Jeunellotte of Blagny
• La Pièce sous le Bois of Blagny
• Sous le Dos d’Ane of Blagny
• Sous Blagny of Blagny
• Perrières
• Clos des Perrières
• Genevrières
• Le Porusot
• Les Bouchères
• Les Gouttes d’Or
• Les Ravelles of Blagny
• Porusot
• Blagny

Opvallend weetje is dat rode wijnen afkomstig van de volgende lieux-dits: Les Santenots Blancs, Les Plures, Les Santenots du Milieu, Les Santenots du Dessous, Les Vignes Blanches van de herkomst Santenots op de markt mogen worden gebracht met de appellatie Volnay-Santenots. Dus inderdaad onder de naam van de buurgemeente Volnay.

De “Grand” Premier Cru Perrières
De term "Perrières" komt van de kiezels, die hier rijkelijk zijn terug te vinden in de bodem. Het terroir van de premier Cru Meursault Perrières zit vol met kalksteente, die de wijn een opmerkelijke mineraliteit geven, meer dan alle andere Premier Cru’s van Meursault. In feite lijkt de wijn op dit punt op de grote wijnen van Puligny-Montrachet, het dorp dat aan deze wijngaard grenst. Voor zover op dit moment bekend heeft de premier cru slechts 27 domeinen, die er één of meerdere percelen bezit. Veruit de grootste bezitter binnen de appellatie is Domaine Albert Grivault, maar daarover later in dit artikel meer. Het totale oppervlak van de appellatie is ruim 13 hectare inclusief de gedeeltes waar bomen en struiken staan en zodoende geen wijnstokken. Deze ruim 13 hectare is weer onderverdeeld in vier verschillende delen: Les Perrières Dessous, Les Perrières Dessus, Aux Perrières en Clos de Perrières (1 ha). Laatstgenoemde wijngaard is volgens velen het beste terroir van de appellatie Meursault Perrières en is volledig eigendom van Domaine Albert Grivault, zodoende mag dit een monopole genoemd worden op het etiket. De familie Bardet van Domaine Albert Grivault heeft wel eens geopperd dat de monopole Clos des Perrières gepromoveerd zou moeten worden tot Grand Cru, iets wat op weerstand stuitte van andere grondbezitters binnen de premier cru Perrières.

Meer in detail kijkend naar de verschillende eigenaren en dan specifiek naar de eigenaren waarvan wij de wijnen in ons assortiment hebben:

  • Domaine Albert Grivault: Met 2,5 hectare de grootste grondbezitter binnen de herkomstbenaming. De Monopole Clos des Perrières meet 94 are en 52 centiare. Het andere bezit van Albert Grivault is zowel links als rechts van de monopole terug te vinden binnen Les Perrières-Dessous.
  • Bouchard Père & Fils: met de aankoop van een domein in Meursault in de jaren '90 werd dit domein eigenaar van 1,2 hectare. Het perceel is gelegen tussen Aux Perrières en Les Perrières-Dessus.
  • Domaine Boyer-Martenot: Het oppervlakte van de wijngaard van Boyer-Martenot is 0,63 ha en ligt wat hoger op de helling binnen Les Perrières-Dessus.
  • Domaine Coche-Dury: Raphaël Coche beschikt over twee percelen binnen de premier cru. Totaal 0,6 hectare in Les Perrières-Dessus en Aux Perrières
  • Domaine Vincent Dancer: Het bezit van Vincent Dancer is slechts 0,29 hectare en is volledig terug te vinden in Les Perrières-Dessous. Deze wijngaard is aangeplant in 1963 en 1973.
Vanwege de populariteit van de appellatie kopen veel wijnmakers die geen eigen stokken hebben druiven bij de verschillende eigenaren. Vooral Albert Grivault, onder leiding van de familie Bardet, heeft al jarenlange contacten met verschillende wijnhuizen en wijnmakers als Lalou Bize-Leroy, die voor haar Maison Leroy al meer dan 50 jaar contracten heeft met hen.

Wijnmakers die geen bezit hebben op deze premier cru, waarvan wij de wijnen eveneens importeren, en die ons jaarlijks een Meursault 1er Cru Perrières kunnen leveren zijn Guillaume BoillotPierre Girardin en Thibaud Clerget.

Een gedetailleerde kaart van de premier cru is hier te bekijken en meer informatie over Meursault is hier te vinden.