Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Palladius, 21e-eeuwse Swartland-klassieker

De witte cuvée Palladius is niet alleen een van de twee signatuurwijnen van Eben Sadie van The Sadie Family Wines, het is ook de allerbeste witte blend van Zuid-Afrika. De wijnmaker presenteerde i.s.m. Wijnkooperij De Lange een verticale proeverij bij Central Park in Voorburg.

tekst en proefnotities: Jan van Lissum | Proefschrift | juli 2022 

 

Acht jaar na onze laatste ontmoeting blijkt wijnmaker Eben Sadie, 49 inmiddels, nog altijd even onvermoeibaar, nieuwsgierig en ambitieus. Destijds presenteerde hij een indrukwekkende verticale proeverij van zijn rode signatuurwijn, de Columella.

Hij is een enthousiast en gedreven vakman met één heldere missie: de allerbeste wijnen maken die de Zuid-Afrikaanse wijnstreek Swartland kan voortbrengen. En het kan altijd weer beter, zo valt op te maken uit de indrukwekkende reeks van 9 jaargangen Palladius die hij eind juni bij Central Park in Voorburg presenteerde.


Eben Sadie

Het is knap hoe Sadie al meer dan twintig jaar de energie weet op te brengen om in zijn werk tegelijk met het verleden, het heden en de toekomst bezig te zijn. Met zijn serie Ouwingerd-wijnen vestigt hij de aandacht op de beste oude wijngaarden die in Swartland te vinden zijn. Elke wijngaard resulteert in een single vineyard-cuvée die een bijzonder stukje terroir uit het verleden ontsluit. Het in kaart brengen en het opnieuw productief maken van meer van die oude, vaak vergeten wijngaarden gaat onverminderd voor.

 

Signatuurwijnen

De signatuurwijnen Columella (rood, sinds 2000) en Palladius (wit, sinds 2002), hoewel allebei vernoemd naar vooraanstaande landbouwkundige auteurs uit de Romeinse tijd, vertegenwoordigen de toekomst. Het zijn blends die de regio Swartland zo goed mogelijk weerspiegelen, gemaakt naar voorbeeld van traditionele blends die in de warmere wijngebieden – denk bijvoorbeeld aan Châteauneuf of Douro – van Europa gemaakt worden. Elk van beide wijnen zijn in de loop der jaren geëvolueerd onder invloed van diverse aanpassingen: meer en andere druivenrassen in de blend, de toevoeging van nieuw ontdekte of aangeplante wijnstokken, meer precisiewerk in de wijngaarden, veranderde inzichten ten aanzien van vinificatie en rijping, beperking van de houtinvloed, etc.

De wijnen zullen ook in de toekomst blijven veranderen. Sadie blijft bijvoorbeeld experimenteren met aanplant van in deze regio nieuwe druivenrassen als aglianico, cataratto, fiano, grillo, assyrtiko, macabeo. Niet voor niets zijn dat dikwijls druiven die in Europa op de 33e breedtegraad gedijen: Swartland heeft ongeveer dezelfde ligging, maar dan aan de andere kant van de evenaar, en heeft daarom te maken met min of meer hetzelfde klimaat en dezelfde bodemsamenstelling – met uitzondering van de vulkanische invloed.

Het voortdurende onderzoek naar de mogelijkheden met andere druiven wordt ook ingegeven door pure noodzaak. Droogte onder invloed van klimaatverandering neemt ook hier toe, en daarom is de wijnmaker constant op zoek naar druiven die beter bestand zijn tegen extreme omstandigheden én die eerder geoogst kunnen worden om de nodige extra frisheid aan de blends toe te voegen.

 

Palladius

De Palladius heeft qua samenstelling de meeste veranderingen heeft doorgemaakt. De eerste jaargang (2002) was samengesteld uit vier druivenrassen (45% chenin blanc, 20 % grenache blanc, 20% viognier, 15% chardonnay), was vrij alcoholisch en bezat veel restzoet (9 g), dat ervoor zorgde dat de wijn in sommige flessen opnieuw ging gisten. Ook de houtinvloed was aanzienlijk, door het gebruik van Franse barriques en 25% nieuw hout.

De meest recente jaargangen bevatten maar liefst elf verschillende druivenrassen. Chardonnay en viognier zijn inmiddels helemaal verleden tijd, maar de chenin blanc blijft, als meest traditionele witte druif van Zuid-Afrika, de hoofdrol vervullen. De druiven zijn afkomstig van 17 verschillende wijngaarden, het merendeel daarvan in Paardeberg – gekenmerkt door een bodem van verweerd graniet, en enkele wijngaarden met gravel of zandsteen. De stokken – 35 tot 85 jaar oud – worden biologisch of biodynamisch bewerkt en de rendementen zijn laag.

 

Vinificatie

De vinificatie en oudering zijn de laatste jaren vrijwel constant gebleven. Na een zachte persing van hele trossen met de basket press wordt het sap, afhankelijk van het druivenras, opgevangen in aardewerken amforen (400-1200 liter, weinig gistcontact) of betonnen eieren (725 liter, poreuzer, meer contact met gistcellen). Elke wijngaard heeft ieder jaar dezelfde amfoor of hetzelfde ei. Daar verblijft de wijn 12 maanden, waarna hij wordt overgestoken naar oude eiken foeders voor nog eens 12 maanden. Nieuw hout komt er sinds 2007 niet meer aan te pas. De fermentatie komt spontaan tot stand en kan soms wel tot 20 maanden duren. De assemblage vindt enkele dagen voor de botteling plaats en de wijn wordt niet geklaard of gefilterd.


Kijk op Proefschrift voor de proefnotities van negen jaargangen Palladius.


Central Park

Na de proeverij serveerde het team van Central Park, onder leiding van Joey de Kruijff, enkele verrassend mooie gerechten:

 

Canadese kreeft, kropsla, artisjok, croutons, saus van kreeft
Fris en smaakvol gerecht, mooi van samenstelling, heerlijke saus en goede bite van de crouton.

 

Noordzeetong, knolselderij, cantharel, zilte groenten, beurre blanc
Uitstekende cuisson, rijk van smaak, goed ingepaste aardse tonen van knolselderij en cantharellen, veel nagalm

 

Dry aged entrecote, groene asperge, kapperblad, zilverui, ponzu-jus
Mooi bereid, goed gekozen omlijsting, smaakvol en uitgebalanceerd gerecht.

 

Frambozen, rabarber, hangop van yoghurt, zwarte munt, peper
Fris en fruitig, goed gedoseerde zuren, opvallende balans en elegantie.

 

De keuken van Central Park staat onder de bezielende leiding van Hette Hettema en Tim Bood. De gerechten zijn elegant, vullend en doordacht en evenwichtig samengesteld. Central Park is kort geleden toegetreden tot Relais & Châteaux. De fraaie wijnkaart werd recent door Wine Spectator onderscheiden met de Beste Of Excellence Award. Meer dan genoeg reden dus om dit restaurant in de gaten te houden!


Wijnkooperij De Lange

Central Park