Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Oogst Bourgogne 2022 - Domaine Y. Clerget

Na vele moeilijke jaren met vorst en hagel is dit jaar de droogte de grote uitdaging. Veel kleine trossen sierden de wijngaarden. Er is schade door hitte, maar het aantal druiven is bovengemiddeld.

Eind augustus was Paul Frankhuizen in de Bourgogne om te assisteren bij de oogst van 2022 bij Domaine Y. Clerget. Dit domein is één van de oudste van Bourgogne. Reeds sinds 1268 en dus al 28 (!) generaties maakt de familie wijn en is dus nauw verbonden met de streek en het terroir van Bourgogne. Sinds 2015 is Thibaud Clerget (1991) verantwoordelijk voor de vinificatie op het familiedomein. Hij bewerkt zijn zes hectare wijngaarden met een ongekende precisie en met respect voor de natuur. Met wijngaardbezit in Volnay, Pommard, Clos de Vougeot en Meursault waakt hij iedere dag over het familiebezit. De kelders bevinden zich in Pommard en hier worden de wijnen met een ongekende passie en talent opgevoed.

 

25-08-2022

Meteen een intensieve eerste dag in Bourgogne. De oogst begon in de monopole Clos de Verseuil in Volnay. De wijngaard meet ongeveer 0,6 hectare en de opbrengst was indrukwekkend. Vele malen groter dan 2021. Veel gezonde druiven en Thibaud Clerget besloot na de oogst te werken met 30% “vendange entiere”, dus 30% hele trossen. In de namiddag op naar de kleinere Volnay 1er Cru Les Caillerets. Deze wijngaard van Thibaud is ongeveer de helft van Clos de Verseuil, de stokken zijn echter vele malen ouder en hierdoor een kleinere opbrengst.

 

26-08-2022

De tweede dag van de oogst bij Domaine Y. Clerget startte om 6:30 uur in de 1er Cru Carelle sous la Chapelle. Ook hier weer veel prachtige druiven met een prachtige rijpheid. Na wat regen en een succesvolle oogst op naar de 1er Cru Santenots. Hier meer problemen en duidelijk een kleinere opbrengst dan in de andere wijngaarden. De derde wijngaard om te plukken was de 1er Cru Champans. Deze wijn wordt immer enkel op magnum gebotteld. Thibaud heeft hier een kleine wijngaard van 8 rijen met oude stokken. Dit jaar kiest Thibaud er voor om de wijn te maken met 100% whole bunches.

 

27-08-2022

Deze dag begon in de wijngaard Volnay 1er Cru les Mitans van Domaine Y. Clerget. Kleine wijngaard met geweldig fruit waar Thibaud Clerget een “100% vinification entière” toepast. Druiven worden dus niet ontsteelt, hiervoor is wel een strenge selectie nodig en veel druiven aan de “table de trie” buiten de vinificatie gelaten. Deze druiven vinden later wel hun weg in een andere cuvee. Ook nog in de ochtend werd de nieuwe monopole Volnay 1er Cru Clos des Angles geoogst en de Volnay 1er les Brouillards. Ook hier vooral veel druiven van uitstekende kwaliteit. Na de lunch de eerste oogst in Pommard 1er Cru Rugiens. Dit was het gedeelte onder aan deze “Grand Cru”. Na een stevige selectie aan de de table de trie werd gekozen zo’n 20% van de druiven niet te ontstelen.

 

28-08-2022

Deze dag oogstten wij percelen Volnay villages en Pommard Rugiens-Hauts. In de hitte van de middag werd Volnay en Vaut geplukt. Misschien wel de meest indrukwekkende wijngaard, met een hellingsgraad die je doet denken aan Côte-Rôtie.

29-08-2022
Deze ochtend plukten we het laatste gedeelte van 
Pommard Rugiens. Een wijngaard hoog binnen deze 1er cru en ook hier weer niet anders dan geweldig fruit. Al het fruit was binnen voor de lunch. Terwijl wij hierna aan de sorteertafel stonden ging de equipe verder met verschillende percelen Volnay villages. ‘’Het is een geweldig jaar om te werken met “vendange entière”. Dit vraagt veel aandacht bij het sorteren, maar geeft dan wel wijnen met meer structuur’’, aldus Thibaud.

 

30-08-2022

Onze laatste en zesde dag bracht wederom veel fruit uit Volnay en in de middag het eerste gedeelte van de Bourgogne Pinot Noir Longbois. Dit perceel ligt in de gemeente Volnay, dichtbij de route national en richting Meursault. Een prachtig onderhouden wijngaard met rijen van wel 300 meter lang. Helaas lukte het niet om deze wijngaard volledig te oogsten op onze laatste dag.

De dag van onze terugreis, woensdag 31 augustus, begon het team aan Clos de Vougeot. Het waren 6 intensieve dagen waar op wij veel geleerd hebben in zowel wijngaard als cuverie van Thibaud Clerget en zijn team met François, Jeremy, Alfred, Nordin en alle anderen. Thibaud en zijn vriendin Annabelle zorgden iedere dag voor een uitgebreide lunch en een mooie dagafsluiter met geweldige wijnen. Wij kunnen een ieder aanraden om bij Thibaud te assisteren tijdens de oogst, heel leerzaam en met een team dat enkel en alleen bezig is met het maken van absolute topwijnen.