Wijnkooperij de Lange - importeur van unieke wijnen - Verkoop uitsluitend online

Heeren van Harinxma wint Prijs España Gastronomia

Een van de highlights van de vakbeurs Gastronomie | Fine Food Professional, begin november in de Utrechtse Jaarbeurs, was de spannende wijn-spijscompetitie España Gastronomica.

Een van de highlights van de vakbeurs Gastronomie | Fine Food Professional, begin november in de Utrechtse Jaarbeurs, was de spannende wijn-spijscompetitie España Gastronomica. De opdracht van deze wedstrijd was: creëer een Spaans getint gerecht en combineer dat met een bijpassende Spaanse wijn. De jury was unaniem van mening dat de beste prestatie werd geleverd door het team van De Heeren van Harinxma, Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag (16 punten Gault&Millau): chef Kees Meinderts en sommelier Almar Wessels. Zij presenteerden een evenwichtig, subtiel en verfrissend gerecht van gemarineerde spitskool met morcilla (Spaanse bloedworst), carabinero’s (reuzengarnalen), witte druiven en ajo blanco (koude witte soep op basis van amandelen, wit brood en sherryazijn.
De wijn die erbij geschonken werd was onze Terroir Historic Blanc 2015 van Terroir Al Límit uit Priorat. Deze kleine winery is helemaal gefocust op de unieke terroireigenschappen van Priorat en werd begin deze eeuw opgericht door Dominik Huber en Eben Sadie (die zich inmiddels weer uitsluitend met zijn wijnen uit Swartland bezighoudt). De wijn is gemaakt van 75% grenache blanc en 25% macabeu. De druiventrossen gaan intact in cementen vaten waar een spontane, natuurlijke gisting plaatsvindt. Daarna worden de druiven geperst en rijpt de wijn nog 6 maanden in cement. Opvallende gouden kleur, ragfijne zuren, fruitig, impressie van honing, aparte ervaring om deze wijn jong te drinken, vooral vanwege de subtiele maar onmiskenbare terroirtonen. Gerecht en wijn liggen in elkaars verlengde en bereiken samen een derde dimensie. Er ontstaat een levendig, spannend geheel. Kees Meinderts en Almar Wessels zullen hun winnende combinatie opnieuw presenteren tijdens Wine Professional, 8-10 januari in de RAI Amsterdam.